Русия не изплати външния си дълг за първи път след болшевишката революция преди повече от век, което допълнително отчуждава страната от глобалната финансова система след санкциите, наложени заради войната й в Украйна, пише СиБиЕс.

Притежателите на облигации твърдят, че не са получили просрочени лихви в понеделник след изтичането на основния срок за плащане в неделя, предадоха "Ройтерс" и Bloomberg. Белият дом намекна за дефолт на задълженията на Русия, което е първо по държавния й дълг от 1918 г. на брифинг за медиите в понеделник.

"Изглежда, че банките са се съобразили с международните санкции и са задържали плащане", каза Крис Уифър, икономически анализатор в консултантската фирма Macro-Advisory.

Миналия месец Министерството на финансите на САЩ прекрати способността на Русия да изплаща своите милиарди дълг на международните инвеститори чрез американски банки. В отговор руското финансово министерство заяви, че ще изплати деноминирани в долари дългове в рубли и ще предложи "възможност за последващо конвертиране".

Русия заяви, че има парите да плати дълговете си, но западните санкции създадоха "изкуствени пречки" като замразиха нейните валутни резерви, съхранявани в чужбина. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери по време на конферентен разговор в понеделник, че "няма основания да наричаме тази ситуация дефолт", заявявайки, че Русия е платила, но не може да бъде обработено поради санкции.

"Това се случи заради санкции, но санкциите бяха изцяло във ваш контрол", каза Джей С. Ауслендър, водещ адвокат по държавни дългове във фирмата на Уилк Ауслендър в Ню Йорк. "Всичко това беше под ваш контрол, защото всичко, което трябваше да направите, беше да не нахлувате в Украйна".

Колко дължи Русия?

Около 40 милиарда долара в чуждестранни облигации, около половината от тях за чужденци. Преди началото на войната Русия имаше около 640 милиарда долара в чуждестранна валута и златни резерви, голяма част от които се държаха в чужбина и сега са замразени.

Русия не е просрочвала своите международни дългове от болшевишката революция, когато Руската империя рухна и бе създаден Съветският съюз. Русия не погаси вътрешните си дългове в края на 90-те години, но успя да се възстанови от с помощта на международна помощ.

Русия всъщност е в дефолт от месеци в очите на инвеститорите в облигации, каза Лиъм Пийч, икономист, специализиран в нововъзникващите европейски пазари в Capital Economics.

Застрахователните договори, които покриват руския дълг, оценяват 80% вероятност от дефолт в продължение на седмици, а рейтингови агенции като Standard & Poor's и Moody's поставиха дълга на страната дълбоко в територия - боклук.

Как да разберете дали дадена държава е в дефолт?

Рейтинговите агенции могат да намалят рейтинга до дефолт или съдът може да реши въпроса, но са спрели рейтинга на Русия. Притежателите на облигации, които имат суапове за кредитно неизпълнение - договори, които действат като застрахователни полици срещу дефолт - могат да поискат от комисия от представители на финансови фирми да реши дали неизплащането на дълг трябва да предизвика изплащане, което все още не е официално обявяване на дефолт.

Комитетите за определяне на кредитни деривати - индустриална група от банки и инвестиционни фондове - вероятно ще отбележат "кредитно събитие", каза Пийч.

На 7 юни комисията постанови, че Русия не е платила необходимата допълнителна лихва, след като е направила плащане по облигация след падежа на 4 април. Но комисията отложи предприемането на по-нататъшни действия поради несигурност относно това как санкциите могат да повлияят на всяко споразумение.

Какво могат да направят инвеститорите?

Формалният начин за обявяване на дефолт е, ако 25% или повече от притежателите на облигации кажат, че не са получили парите си. След като това се случи, разпоредбите в бележките към документите, казват, че всички други чуждестранни облигации на Русия също са в дефолт и притежателите на облигации могат да потърсят съдебно решение за налагане на плащане.

При нормални обстоятелства инвеститорите и правителство в дефолт обикновено договарят споразумение, при което на притежателите на облигации се дават нови облигации, които са на по-ниска стойност, но които поне им дават частична компенсация.

Но санкциите забраняват сделките с руското финансово министерство. И никой не знае кога ще приключи войната или колко може да струват неизпълнените облигации.

В този случай обявяването на дефолт и съд "може да не е най-мъдрият избор", коментира Ауслендър. Не е възможно да се преговаря с Русия и има толкова много неизвестни, така че кредиторите може да решат "да задържат засега".

Инвеститорите, които искат да излязат от руския дълг, вероятно вече са се насочили към изход, оставяйки онези, които може би са купили облигации на понижени цени с надеждата да спечелят от уреждането в дългосрочен план. И може да искат да не се набиват на очи за известно време, за да избегнат свързването им с войната.

След като дадена държава изпадне в дефолт, тя може да бъде отрязана от заеми от пазара на облигации, докато дефолтъ бъде уреден и инвеститорите си възвърнат доверието в способността и готовността на правителството да плаща. Но Русия вече е отрязана от западните капиталови пазари, така че всяко връщане към заемите е много далеч.

Кремъл все още може да заема рубли у дома, където разчита предимно на руски банки за закупуване на облигациите си.

Какво ще бъде въздействието на дефолта на задълженията на Русия?

Западните санкции заради войната накараха чужди компании да бягат от Русия и прекъснаха търговските и финансовите връзки на страната с останалия свят. Дефолтът би бил още един симптом на тази изолация и прекъсване.

Уифър коментира, че дефолтът няма да засегне руската икономика в момента, защото страната не е вземала международни заеми от години на фона на санкциите и прави много пари от износ на суровини като петрол и природен газ.

Но в дългосрочен план, когато войната приключи и Русия се опита да възстанови икономиката си, "това е моментът, където наследството на дефолта ще бъде проблем. Това е нещо като, ако физическо лице или ако компания получи лош кредитен рейтинг, отнема години за да се преодолее това".

Инвестиционните анализатори предпазливо смятат, че неизпълнението на задълженията на Русия няма да има такова въздействие върху световните финансови пазари и институции, както от по-ранно неизпълнение през 1998 г. Тогава неизпълнението на задълженията на Русия по вътрешните рублови облигации накара правителството на САЩ да се намеси и да привлече банки да спаси Long-Term Capital Management, голям хедж фонд в САЩ, чийто колапс, според опасенията, можеше да разтърси по-широката финансова и банкова система.

Притежателите на облигации - например фондове, които инвестират в облигации на развиващите се пазари - могат да понесат сериозни загуби. Русия обаче изигра само малка роля в индексите на облигации на развиващите се пазари, ограничавайки загубите за финансиране на инвеститорите.

Но едно руски дефолт може да има вълнообразен ефект, като засили натиск върху глобалните дългови пазари и направи инвеститорите по-склонни към риск и по-малко склонни към авансови средства, което "би могло да доведе до допълнителни дефолти на други нововъзникващи пазари", коментира Уифър.

"Блумбърг": Русия е пред дефолт

"Блумбърг": Русия е пред дефолт

Гратисният период за около 100 милиона долара пропуснати плащания изтича