От Главното управление на гражданската авиация на Турция одобриха запитването от руската страна за възстановяване на чартърните полети. Това се споменава в заявление, публикувано на страницата на управлението в  Twitter, предаде ТАСС.

"Запитването от Русия към Турция за 17 чартърни рейса, които започват от 7 юли, е одобрено от нашето управление", се казва в съобщението на управлението. Други подробности от авиационното управление не съобщават.

На 30 юни Владимир Путин отмени забраната за продажба на турове в Турция за руснаци, а също препоръча на правителството да предприеме мерки, предприеме действия за отмяна на забраната на чартърните полети между Русия и Турция.

Президентът внесе промени в указа "Мерки за обезпечаване на националната безопасност на Руската Федерация и защита на гражданите на Русия от престъпни и други незаконни действия и предприемане на специални икономически мерки по отношение на Турската Република", подписани седем месеца назад. Промените влизат в сила от деня на официалното им публикуване.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че от Министерството на външните работи на Руската федерация призоват руснаците да отчитат рисковете при планиране на пътувания в Турция. Опасенията са, свързани със запазващата се висока терористична заплаха в тази страна.

Бих искала особено да подчертая, че в условията за запазващ се риск, свързан с възможни терористични заплахи, е необходимо изключително отговорно да се подхожда към планирането на пътуванията и местата на посещения, като ситуацията и възможните опасности се преценяват най-внимателно, каза говорителката.

Захарова посочи още, че Русия е готова да възобнови туристическите връзки с Турция в пълен обем.

Москва очаква от Анкара да предприеме всички максимално възможни и изчерпателни мерки с цел осигуряване сигурността на руските граждани, които възнамеряват да посетят Турция, допълни тя.