Международният валутен фонд намали отново прогнозите за глобалния растеж на 26 юли, предупреждавайки, че рисковете от високата инфлация и войната в Украйна се материализират и могат да тласнат световната икономика към ръба на рецесията, ако не бъдат овладяни, пише "Ройтерс".

Ръстът на глобалния реален БВП ще се забави до 3,2% през 2022 г. от прогноза от 3,6%, публикувана през април, каза МВФ в актуализацията на своята Световна икономическа перспектива. Световният БВП всъщност се е свил през второто тримесечие поради спадове в Китай и Русия.

Фондът намали прогнозата си за растеж за 2023 г. до 2,9% от априлската прогноза от 3,6%, позовавайки се на въздействието на по-строгата парична политика.

Световният растеж се възстанови през 2021 г. до 6,1%, след като пандемията от COVID-19 смаза глобалното производство през 2020 г. със свиване от 3,1%.

"Перспективите се помрачиха значително от април. Светът скоро може да се люлее на ръба на глобална рецесия, само две години след последната", каза главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша в изявление.

Фондът заяви, че последните му прогнози са "изключително несигурни" и са подложени на рискове от влошаване от войната на Русия в Украйна, която ще доведе до по-високи цени на енергията и храните. Това би изострило инфлацията и би създало по-дългосрочни инфлационни очаквания, които биха довели до по-нататъшно затягане на паричната политика.

При "правдоподобен" алтернативен сценарий, който включва пълно спиране на доставките на руски газ за Европа до края на годината и още 30% спад на износа на руски петрол, МВФ каза, че глобалният растеж ще се забави до 2,6% през 2022 г. и 2% през 2023 г., с почти нулев растеж в Европа и Съединените щати през следващата година.

Глобалният растеж е паднал под 2% само пет пъти от 1970 г., каза МВФ, включително рецесията от COVID-19 през 2020 г.

МВФ заяви, че сега очаква темпът на инфлация през 2022 г. в развитите икономики да достигне 6,6% спрямо 5,7% в прогнозите от април, добавяйки, че ще остане висок за по-дълго от очакваното по-рано. Сега се очаква инфлацията в нововъзникващите пазари и развиващите се страни да достигне 9,5% през 2022 г. спрямо 8,7% през април.

"Инфлацията на настоящите нива представлява ясен риск за настоящата и бъдещата макроикономическа стабилност и връщането й към целите на централната банка трябва да бъде основен приоритет за политиците", каза Гуринчас.

МВФ: Страните да се борят с инфлацията и да намалят дълга

МВФ: Страните да се борят с инфлацията и да намалят дълга

По време на срещата на Г-20

Затягането на паричната политика ще "захапе" през следващата година, забавяйки растежа и оказвайки натиск върху страните с нововъзникващи пазари, но забавянето на този процес "само ще влоши трудностите", каза той, добавяйки, че централните банки "трябва да продължат курса, докато инфлацията не бъде укротена".

За Съединените щати МВФ потвърди своите прогнози от 12 юли за растеж от 2,3% през 2022 г. и анемичните 1,0% за 2023 г., които преди това намали два пъти от април насам поради забавяне на търсенето.

Фондът значително намали прогнозата за растеж на БВП на Китай за 2022 г. до 3,3% от 4,4% през април, позовавайки се на епидемии от COVID-19 и широко разпространени блокирания в големите градове, които ограничиха производството и влошиха прекъсванията на глобалната верига на доставки.

МВФ добави, че влошаващата се криза в сектора на имотите в Китай намалява продажбите и инвестициите в недвижими имоти. Допълнителната фискална подкрепа от Пекин може да подобри перспективите за растеж, но продължително забавяне в Китай, предизвикано от по-мащабни вирусни огнища и блокировки, ще има силни странични ефекти.

МВФ намали прогнозата си за растеж на еврозоната за 2022 г. до 2,6% от 2,8% през април, отразявайки инфлационните ефекти от войната в Украйна. Но прогнозите бяха намалени по-сериозно за някои страни, които са по-изложени на войната, включително Германия, чиято перспектива за растеж през 2022 г. бе намалена до 1,2% от 2,1% през април.

Междувременно Италия отбеляза подобрение в перспективите си за растеж през 2022 г. поради подобрените перспективи за туризма и индустриалната дейност. Но МВФ каза миналата седмица, че Италия може да претърпи дълбока рецесия поради руското газово ембарго.

Очаква се руската икономика да се свие с 6% през 2022 г. поради затягането на западните финансови и енергийни санкции и да спадне с още 3,5% през 2023 г., каза МВФ. Изчислено е, че икономиката на Украйна ще се свие с около 45% поради войната, но оценката идва с изключителна несигурност.

Инвестиционната банка Credit Suisse изчисли във вторник, че икономиката на еврозоната ще отбележи отрицателен икономически растеж от третото тримесечие на 2022 г. до първото тримесечие на следващата година, де факто ще навлезе в рецесия на фона на растящата инфлация и опасенията за недостиг на енергия през зимата.

Credit Suisse преразгледа прогнозата за растеж на БВП на еврозоната за 2022 г. надолу от 2,4% на 2,3% в последната прогноза, като същевременно понижи прогнозата за икономически растеж за 2023 г. до -0,2%. Германия и Италия ще водят икономическото свиване, се казва в доклада.

Лагард не очаква рецесия тази или следващата година

Лагард не очаква рецесия тази или следващата година

ЕЦБ повиши лихвените проценти с повече от очакваното, опасенията за инфлация надделяха над съображенията за растеж