Иска ми се глобалната икономическа перспектива да е светла като небето в Бали, но за съжаление не е така. Перспективите са значително помрачени, а несигурността е изключително висока. Рисковете от спад, за които МВФ предупреждаваше по-рано, сега се случват.

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки от Г-20, която се провежда в Индонезия. 

Войната в Украйна се засили, като оказва допълнителен натиск върху цените на стоките и храните. Глобалните финансови условия се затягат повече от очакваното. Продължаващите смущения, свързани с пандемията, и подновените затруднения в глобалните вериги за доставки тежат върху икономическата активност, припомни тя.

В резултат на това, по-късно този месец ще прогнозираме допълнително понижаване на глобалния растеж както за 2022 г., така и за 2023 г. в нашата актуализация на прогнозите за световната икономика. Освен това рисковете от понижаване ще останат и биха могли да се задълбочат — особено ако инфлацията е по-устойчива. Това изисква още по-силни политически действия, които потенциално биха могли да повлияят на растежа и да изострят разпространението, особено към нововъзникващите и развиващите се страни. Държавите с високи нива на дълг и ограничено политическо пространство ще бъдат изправени пред допълнителни напрежения, предупреди тя.

Не търсете повече от Шри Ланка като предупредителен знак.

Страните от Г-20 разделени заради войната в Украйна

Страните от Г-20 разделени заради войната в Украйна

Това блокира изработването на обща позиция

Нововъзникващите и развиващите се страни също изпитват продължително изтичане на капитали в продължение на четири поредни месеца. Сега те страдат от риска да обърнат три десетилетия на догонване на напредналите икономики и вместо това да изостанат още повече, заяви тя.

Георгиева вижда три приоритета. 

Първо, държавите трябва да направят всичко по силите си, за да намалят инфлацията. Неспазването на това може да рискува възстановяването и допълнително да навреди на жизнения стандарт на уязвимите хора. Добрата новина е, че централните банки се активизират. Паричната политика е все по-синхронизирана: повече от три четвърти от централните банки са повишили лихвените проценти и са го направили 3,8 пъти. Независимостта на централната банка е от решаващо значение за успеха на тези политически действия, както и ясната комуникация и подходът, основан на данни.

Второ, фискалната политика трябва да помага, а не да възпрепятства усилията на централната банка за укротяване на инфлацията. Това е сложна задача. Със забавянето на растежа някои хора ще се нуждаят от повече подкрепа, не от по-малко. Така че фискалната политика трябва да намали дълга, като същевременно предоставя целенасочени мерки за подкрепа на уязвимите домакинства, изправени пред нови сътресения, особено от високите цени на енергията или храните.

Трето, нов тласък за глобално сътрудничество ще бъде от решаващо значение за справяне с множеството кризи, пред които е изправен светът. Имаме нужда от лидерство на Г-20, особено за справяне с рисковете от продоволствената несигурност и големия дълг. Тук приветствам акцента върху въпросите на продоволствената сигурност по време на тези срещи. Хранителната несигурност означава глад за милиони хора. И все пак това е разрешим проблем. Заедно с ръководителите на UNFAO, Световната банка, WFP и СТО, МВФ призовава международната общност да се активизира и да работи заедно, за да подпомогне тези, които имат непосредствена нужда, да премахне ограниченията за износ, да насърчи производството на храни и да инвестира в устойчиво на климата селско стопанство .

Необходимо е и силно глобално лидерство за справяне с бича на високия дълг, който достигна многогодишни върхове. Повече от 30 процента от нововъзникващите и развиващите се страни са в или близо до дългово затруднение. За страните с ниски доходи този брой е 60 процента. И със затягането на финансовите условия и обезценяването на обменния курс, тежестта за обслужване на дълга е тежка - и за някои страни - непоносима тежест.

МВФ не очаква, но и не изключва рецесия

МВФ не очаква, но и не изключва рецесия

За кратък период от време хоризонтът се помрачи, посочва Кристалина Георгиева

В по-широк план Г-20 е от решаващо значение за съживяване на колективните усилия за постигане на общи глобални амбиции. Това включва постигане на напредък в насочването на СПТ, за да се увеличи ефектът от неотдавнашното разпределение на 650 милиарда щатски долара на СПТ от МВФ, каза още Георгиева.