МВФ очаква глобалният икономически растеж да бъде около 3% през следващите пет години. Това е значително под историческите средни нива от около 3,8% и е "най-ниската средносрочна прогноза от десетилетия - което ще има огромни последствия, особено за най-уязвимите икономики и хора, Ще бъде значително по-трудно да се подобри стандартът на живот, да се намали бедността и да се инвестира в бъдещето.

Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева преди ежегодната лекция "Мишел Камдесю" във Вашингтон. Това е десетото издание на лекцията "Мишел Камдесю", посветена на централното банкиране.

Бавният растеж и високата инфлация, които водят до по-високи лихви и по-силен долар, също така затрудняват понижаването на дълговите нива, предупреди Георгиева. Множество държави с ниски и средни доходи са изправени пред непоносим дългов товар и това ще има "огромни последствия за потенциалния растеж и за икономическите перспективи на милиони хора," каза тя.

Кристалина Георгиева: Очаква се инфлация от малко над 4% през 2024 г.

Кристалина Георгиева: Очаква се инфлация от малко над 4% през 2024 г.

По-оптимистична прогноза от МВФ за световната икономика

Тя отчете предизвикателства като войната в Украйна, която има огромно влияние върху глобалното възстановяване от кризата с Covid. Комбинираното въздействие на тези два екзогенни шока се изразява както в бавен растеж, така и в висока инфлация.

Ето защо повечето централни банки трябва да продължат своя ангажимент за намаляване на инфлацията. Необходима е рестриктивна позиция, докато не се появят ясни признаци за охлаждане на основната инфлация. От фискална гледна точка приоритетът е да се възстановят буферите, като същевременно се защитят най-уязвимите хора. Разбира се, по-строгата фискална политика също ще помогне в борбата с инфлацията, каза още тя.