Международният валутен фонд очаква глобалният икономически растеж да падне под 3% през 2023 г. и да остане около 3% през следващите пет години, каза управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева в четвъртък, отбелязвайки повишени рискове за спад, цитира думите й Ройтерс.

Това е най-ниската средносрочна прогноза за растеж от най-големият световен кредитор от 1990 г. насам и доста под средния растеж от 3,8%, наблюдаван през последните две десетилетия.

Георгиева каза, че силните действия на паричната и фискалната политика в отговор на пандемията от COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна са предотвратили много по-лош резултат през последните години, но перспективите за растеж остават слаби предвид постоянно високата инфлация. Банковите фалити в Швейцария и Съединените щати разкриха финансови уязвимости, които увеличиха рисковете за спад за световната икономика, добави тя.

CNN: UBS купува Credit Suisse в опит да спре банковата криза

CNN: UBS купува Credit Suisse в опит да спре банковата криза

Това поглъщане стана възможно с подкрепата на швейцарското федерално правителство

"Въпреки изненадващо устойчивите пазари на труда и силното потребителско търсене, въпреки подема в Китай, очакваме световната икономика да нарасне с по-малко от 3% тази година", каза тя в реч преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка следващата седмица. "Растежът остава исторически слаб сега и в средносрочен план."

"С нарастващото геополитическо напрежение, с все още високата инфлация, стабилното възстановяване остава неуловимо и това вреди на перспективите на всички, особено на най-уязвимите хора и най-уязвимите страни", каза тя на събитие, организирано от Meridian House и Politico .

Глобалният растеж спадна почти наполовина до 3,4% през 2022 г. след шока от войната на Русия в Украйна от отскока от 6,1%, наблюдаван през 2021 г.

Георгиева каза, че Индия и Китай ще представляват половината от световния растеж през 2023 г., но около 90% от развитите икономики ще отбележат спад в темпа на растеж тази година.

Държавите с ниски доходи, обременени от по-високи разходи за заеми и отслабващо търсене на техния износ, ще видят ръст на доходите на глава от населението под този на нововъзникващите икономики, каза тя.

Ръководителят на МВФ призова централните банки да продължат курса си в борбата с инфлацията, докато финансовият натиск остава ограничен, но да се справят с рисковете за финансовата стабилност, когато се появят, чрез подходящо осигуряване на ликвидност.

Фалит на американска банка заплашва британския технологичен сектор

Фалит на американска банка заплашва британския технологичен сектор

Предупреждение от Лондон

Неотдавнашните банкови фалити в Швейцария и Съединените щати разкриха пропуски в управлението на риска в конкретни банки и пропуски в надзора, каза тя.

"Ключът е да се следят внимателно рисковете в банките и небанковите финансови институции, както и слабостите в сектори като търговията с недвижими имоти", добави тя. "Сега не е време за самодоволство."

"Очевидно негативните рискове са се увеличили. Сега виждаме по-изложени някои от рисковете във финансовия сектор ", каза тя, добавяйки, че има "пълна увереност", че централните банки и други съответни институции са "много бдителни за опасностите".

Въпреки че политиците реагираха бързо на неотдавнашния стрес в сектора, остават опасенията относно потенциалните "скрити" уязвимости в банките и небанките, каза тя.

За да се увеличат перспективите за растеж и производителност, Георгиева призова за големи промени, включително за около 1 трилион долара годишно в разходи за възобновяема енергия и стъпки за избягване на фрагментацията на световната икономика, което може да намали до 7% от глобалната брутен вътрешен продукт.

Технологичното отделяне на Запада от Изтока може да накара някои страни да понесат загуби до 12% от БВП, каза тя.

МВФ предупреждава за увеличаване на риска за финансовата стабилност

МВФ предупреждава за увеличаване на риска за финансовата стабилност

Кристалина Георгиева говори на икономически форум в Китай