Международният валутен фонд вече не очаква британската икономика да изпадне в рецесия през тази година, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че Фондът подобри прогнозите си от миналия месец, той предупреди, че перспективите за растеж остават слаби.

МВФ посочва, че брутният вътрешен продукт на Великобритания ще нарасне с 0,4% през 2023 г. За сравнение, през април той прогнозира свиване от 0,3%.

Отбелязва се, че подобрената перспектива отразява неочакваната устойчивост на търсенето, подпомогната отчасти от по-бързия от обичайния ръст на заплатите, спада на рязко нарастващите разходи за енергия, подобреното бизнес доверие и нормализирането на глобалните вериги за доставки.

Призракът на рецесията надвисна над Великобритания

Призракът на рецесията надвисна над Великобритания

Икономиката на страната изненадващо се сви през август

"Очаква се намаляването на цените на енергията и разширяването на икономическия спад значително да намалят инфлацията до около 5% на годишна база до края на 2023 г. и под целевите 2% до средата на 2025 г.", съобщи МВФ.

Прогнозира се икономически растеж от 1% през 2024 г. и 2% през 2025 г. и 2026 г., след което ще се премине към дългосрочен темп от около 1,5%.

Според МВФ по-голямата устойчивост на инфлацията и съпътстващите я неустойчиви увеличения на заплатите са най-голямата заплаха за икономическите перспективи на Великобритания.

Банката на Англия ще трябва да гарантира, че паричната политика остава строга.

"Въпреки това повишената несигурност относно макроикономическите перспективи и устойчивостта на инфлацията изисква непрекъснато преразглеждане на темпото и степента на затягане на паричната политика", добавят от МВФ.

Инфлацията отново се ускори във Великобритания

Инфлацията отново се ускори във Великобритания

Очаква се повишаване на лихвите от Bank of England