Международният валутен фонд обмисля да продаде около 400 тона злато, което е част от запасите му. Средствата ще бъдат предназначени за покриване на прогнозирания бюджетен дефицит за близките години.

Тези 400 тона представляват около 12% от запасите на МВФ. Основен аргумент на ръководството на фонда е, че златните запаси не носят приходи.

Основна част от източниците за МВФ в последните 60 години са плащанията на страните, които в извънредни ситуации и периоди на кризи са се възползвали от финансирането на фонда. В последните няколко години много развиващи се страни, особено тези в Азия, закупиха значителни златни и валутни резерви и в по-малка степен ще бъдат зависимо от Международния валутен фонд.

В условията на световна финансова криза цените на златото устойчиво се повишиха.
Плановете на Международния валутен фонд за продажба на тези 400 тона могат да доведат до значително увеличаване на предлагането на благородния метал на световния пазар, а заради това да повлияят и на цената му.

По оценки на самия МВФ годишно в света се продават около 500 тона злато.

За да осъществи плановете си ръководството на МВФ трябва да събере одобрението на 85% от гласовете на страните-членки на организацията. Това са 185 страни, но гласовете не са разпределени по-равно.

Миналия месец МВФ частично преразпредели гласовете в органа на взимане на решения, като от традиционните индустриални страни (САЩ, Великобритания и Германия), премина вот към нови страни, като Китай, Индия и Бразилия.

Решението за продажбата трябва да бъде одобрено от САЩ, които имат най-много гласове, но от друга страна Конгресът също трябва да даде своето одобрение.

Изпълнителният директор на МВФ Доминик Строс-Кан определи предложението за продажбата на 400 тона злато като „труден, но необходим избор, който ще позволи на организацията да се модернизира.

"Благодарение на тази стъпка МВФ ще остане независима, компетентна и динамична международна организация, която способства за глобалното сътрудничество и съдейства за обезпечаване на финансовата стабилност и развитието на света", подчертава Строс-Кан в мотивите си към предложението.