Световната икономика рискува да се окаже в депресионна ера на колапс на потреблението, ако Европа не предприеме бързи действия за драматичнo повишение на размера на своята антикризисна защитна финансова стена, не приложи политики в подкрепа на растежа и не продължи по-нататъшната интеграция на еврозоната.

Това заяви шефът на МВФ Кристин Лагард, цитирана от money.bg.

Тя посочи, че ако лидерите на еврозоната не изградят спешно по-голям спешен спасителен фонд, две от най-големите страни от еврозоната - Италия и Испания, рискуват да се окажат в неплатежоспособност, тъй като цената на финансирането на техните дългове се покачи рязко.

Според икономисти сериозни проблеми с двете икономики може да провокират трусове на глобалните финанси и глобалната икономика и поради това от МВФ препоръчаха на Европа да дублира по размер своята финансова защитна стена до около 1 трлн. евро. Списание Der Spiregle пък цитира италианския премиер Марио Монти и шефът на ЕЦБ - Марио Драги, които също са препоръчали обемът на постоянния Европейския стабилизиращ механизъм (ESM фонда) да бъде повишен двойно - до 1 трлн.евро спрямо до сега планирания размер от 500 млрд.евро.

Шефът на МВФ обаче заяви, че тя не е призовала еврозоната да увеличи двойно планирания Европейския спасителен фонд, въпреки че според нея е необходимо такова увеличение.

Според нея, ЕЦБ би трябвало да провежда по-нататъшна отслабваща парична и лихвена политика (политика на по-ниски лихви) с оглед забавянето на инфлацията в вврозоната. По думите й, действията на ЕЦБ са "крайно необходими" за справяне с финансирането на суверенния дълг и на европейската банкова система.

Лагард също така посочи, че икономиката на САЩ се възстановява, макар и с умерено темпо.