Германия е изправена пред нарастващ натиск върху разходите и правителството трябва да обмисли облекчаване на дълговата спирачка. Това съобщиха от Международният валутен фонд. Подобен ход обаче крие риск от подхранване на инфлацията, информира Ройтерс.

Промяната на правилата на дълговата спирачка, която ограничава публичните дефицити до 0,35% от брутния вътрешен продукт, ще изисква мнозинство от две трети в горната и долната камари на парламента.

Дълговата спирачка на Германия е поставена на такова ниво, че годишният лимит на нетните заеми може да бъде облекчен с около 1 процентен пункт от БВП, като същевременно съотношението дълг/БВП се поддържа в низходяща тенденция, отбелязва МВФ. Финансовата институция посочва, че това би освободило повече място за "много необходими" публични инвестиции.

През ноември съдебно решение отвори дупка от 60 милиарда евро в публичните финанси и хвърли финансовата рамка на правителството в смут. Според МФВ, въпреки че реформирането на дълговата спирачка би облекчило фискалната консолидация, реформи за намаляване на средносрочния натиск върху разходите и увеличаване на приходите също са необходими.

Спирачката е яростно защитавана от финансовия министър Кристиан Линднер. Германското министерство на финансите смята, че препоръката на МВФ крие рискове. Реформирането на дълговата спирачка крие риск от повторно подхранване на инфлацията, която едва сега е започнала да спада, посочват от ведомството.

В своите прогнози за световната икономика, публикувани през април, МВФ намали прогнозите си за растеж на германския брутен вътрешен продукт до 0,2% през 2024 г. и 1,3% през 2025 г., очаквайки постепенно възстановяване, водено от потреблението през тази година, тъй като инфлацията продължава да намалява. Очаква се частните инвестиции също да се възстановят през 2025 г. на фона на подобреното търсене и умерената парична политика през 2024 г. и 2025 г.

Германия: Светът ще преодолее рецесията, но растежът е твърде слаб

Германия: Светът ще преодолее рецесията, но растежът е твърде слаб

Предстоят пролетните срещи на МВФ и Световната банка