Международният валутен фонд (МВФ) забави спасителния пакет от 6 милиарда долара за Пакистан заради неизпълнение условията на предишна сделка. Това съобщи Fox News, като цитира официални лица. Това се случва, докато страната се бори с влошаваща се икономическа криза и смъртоносна вълна от насилие.

Пакистански официални лица заявиха, че е постигнат напредък към възстановяване на спасителната програма. Критична част от заема, 1,1 милиарда долара, е задържана от декември, тъй като служителите преразгледаха съответствието на страната със споразумение от 2019 г.

Сривът отразява борбата на Пакистан за икономическа стабилност, след като летните наводнения убиха 1739 души, разрушиха 2 милиона домове и причиниха щети за 30 милиарда долара. Бедната страна също беше засегната от вълна от насилие, включително бомбен атентат в джамия миналия месец в Пешавар, който уби 101 души.

Анализаторите казват, че възстановяването на спасителната програма на МВФ ще помогне на Пакистан, защото отпускането на следващата вноска от заеми може да насърчи други международни финансови институции да помогнат на ислямската нация.

3, 4 млн. деца в Пакистан се нуждаят спешно от помощ след наводненията

3, 4 млн. деца в Пакистан се нуждаят спешно от помощ след наводненията

Над 550 са починалите деца при бедствието

Премиерът Шахбаз Шариф обвинява своя предшественик Имран Хан, сега лидер на опозицията, за нарушаване на условията на споразумението от 2019 г. Хан беше свален от власт чрез вот на недоверие в парламента през април.

Пакистан иска да избегне фалит, но се бори с изчерпването на валутните резерви, които паднаха под 3 милиарда долара. Анализатори казват, че това е достатъчно само за плащане на вноса за следващите две седмици.

МВФ каза в изявление, че дискусиите ще продължат през следващите дни, за да се постигне напредък по сделката.

Фондът е дал нови инструкции на Пакистан да повишава и събира данъци, както и да намалява субсидиите, без да натоварва бедните хора, казаха правителствени служители.

Миналата седмица Шариф предупреди, че Пакистан ще има трудности при спазването на условията на МВФ.

В петък пакистанският министър на финансите Исхак Дар каза, че Пакистан ще наложи допълнителни данъци от 170 милиарда рупии и ще намали субсидиите, за да изпълни условията на сделката.

Щети за над 10 млрд. долара нанесоха наводненията в Пакистан

Щети за над 10 млрд. долара нанесоха наводненията в Пакистан

Загинали са повече от 1000 души, 33 млн. са засегнати