Европейската дългова криза ескалира и поради това се изискват действия и от страните извън Евросъюза и Еврозоната. Това заяви шефът на МВФ Кристин Лагард, информира money.bg.

Кризата не само се развива, но вече ескалира, коментира Лагард пред журналисти във Вашингтон.

Според нея, глобалните перспективи са "мрачни", като никоя страна не е имунизирана. Лагард заговори и за риск от депресия.

Тя е категорична, че за излизане от кризата са необходими усилията на всички страни от всички региони, независимо от това на какъв етап от развитието си се намират техните икономики.

По-рано днес италианският индустриален министър Коррадо Пассера призна, че Италия е в рецесия. Той добави, че все пак "страната има основата да започне да говори за икономически растеж".

В реч пред най-голямата бизнес-лоби организация на Италия - Confindustria, той подчерта, че глобалната икономическа криза "е създадена от лошо и неадекватно управление" на ситуацията.

Министърът посочи, че икономическият растеж може да дойде единствено от самите италиански компании. "Ако ние не освободим компаниите да създават растеж, аз не виждам друг начин", каза Пассера, намеквайки че правителството на страната няма пари за стимулиращи икономиката мерки.

Известният икономист Нуриел Рубини „предрече" в своя blog в Wall Street Journal, че следващата година ще бъде доста неравна и друсаща.

"В настоящия момент рецесията в еврозоната е сигурна. Докато нейната дълбочина и продължителност все още не може да се прогнозират, продължаващата кредитна криза, проблемите със суверенния дълг, липсата на конкурентоспособност и фискалните сурови мерки на икономии - предполагат сериозен спад", пише Рубини.

Междувременно, експертите от известната одиторска компания Ernst&Young прогнозираха, че тази зима икономиката на страните от еврозоната ще преживеят „мека „ рецесия. Спадът ще продължи през първото шестмесечие на 2012 г., като в резултат на това годишният растеж ще достигне 0,1%, твърдят анализаторите. Според тях безработицата в еврозоната едва ли ще спадне под 10% до 2015 г.