71% от населението на Евросъюза не вярва в способността на властите да излязат от текущата криза в скоро време, показва изследване на Барометър, публикувано от Еврокомисията.

35% от заетите се страхуват, че ще загубят работата си, а цели 87% са на мнението, че бедността се е увеличила през последната година.

60% от всички граждани на ЕС са притеснени, че няма да могат да си намерят работа, ако загубят настоящата. 24% пък са готови да опитат да започнат нов бизнес. Най-притеснени за работата си са испанците (72%), гърците (63%) и литовците (61%).

В запитването, проведено в периода 24 септември - 9 октомври във всички 27 страни-членки на ЕС, са участвали 26 700 души над 15 години.

Глобалната икономическа криза започна в началото на 2008 година и доведе до сериозна криза със суверенните дългове. Властите в ЕС така и не намериха път за излизане от кризата, като някои от предложенията за решаване на проблемите се оказаха трудни за реализация и трябва да се преразгледат.

Кризата оказа сериозен удар върху заетостта, темпа на икономически ръст в Евросъюза. В началото на годината специалистите отбелязаха леки признаци на възстановяване на ЕС, но през втората половина на годината беше констатирано, че икономиката е загубила тези стимули за растеж. Освен това през текущата година скок в цените на петрола на световните пазари се покачи и инфлацията.

През това лято дълговата криза удари сериозно банковата система на ЕС, като властите признаха за необходимостта от рекапитализация на големите кредитни учреждения. Сериозен е и въпросът за целостта на еврозоната. Не липсваха и изказвания на лидерите от ЕС, че Гърция, която е най-сериозно засегната, може да напусне еврозоната.