Национален митинг се провежда пред парламента в гръцката столица Атина. За участие в него с фериботи и автобуси пристигнаха фермери от цялата страна, предава кореспондентката на БНР.

Фермерите са недоволни от преговорите с правителството. Според тях аграрният министър дава празни обещания за проблемите, но решение няма.

Гръцките фермери преговарят с правителството утре

Гръцките фермери преговарят с правителството утре

Плашат с пълна блокада на пътища и граници

Протестиращите не успяха да влязат в центъра на столицата с тракторите, тъй като не им бе разрешено от полицията. Земеделци от Крит искат да се срещнат лично с премиера Алексис Ципрас. Те са внушителна група от няколко хиляди души.

Протестиращите са поставили условие в замяна на прекратяване на протестите. Те настояват за намаляване на данъците, гарантирани цени за изкупуване на селскостопанската продукция и да се запази необлагаемият доход.

По време на демонстрацията в Атина, тракторите са на блокадите и движението се спира почасово. Блокирана е само границата с Македония. Към други гранични пунктове движението не е спряно.

Гръцките фермери в готовност да прекъснат достъпа до ГКПП-тата

Гръцките фермери в готовност да прекъснат достъпа до ГКПП-тата

Имат готовност да блокират граничните пунктове, жп линии и магистралата

Фермерите са подкрепени от синдиката на държавните служители. Днес те ще протестират заедно. Железничарите също се включиха с тричасова стачка днес и утре.