Световната банка съобщава, че най-бедните 26 държави в света са изправени пред най-високите нива на дълг от 2006 година насам, а техните икономики са по-бедни в сравнение с преди пандемията от COVID-19. Това е посочено в нов доклад на институцията, публикуван преди годишните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд, цитиран от "Ройтерс"

Сред тези 26 държави са някои от най-бедните в света, включително Бурунди, Южен Судан и Малави. Бурунди, например, има брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението около 221 щатски долара, което я поставя сред най-бедните нации в света. В Южен Судан БВП е около 275 щатски долара, а Малави е на трето място с БВП на глава от населението около 439 щатски долара. Тези държави са силно засегнати от вътрешни конфликти, липса на инвестиции и лоша инфраструктура.

Докладът на Световната банка подчертава, че тези държави са особено уязвими към природни бедствия и други външни шокове, като над две трети от тях са в състояние на въоръжен конфликт или изпитват затруднения с управлението на обществения ред.

Повечето от тези държави се намират в Субсахарска Африка, включително Етиопия, Чад и Конго, но списъкът включва и Афганистан и Йемен. Въоръжените конфликти и трудностите при поддържането на реда в повечето от тях възпират чуждестранните инвестиции.

Натрупаните природни бедствия през последното десетилетие също са довели до средни годишни загуби от 2% от БВП за тези държави, което е пет пъти повече от средното за страните с по-нисък среден доход.

Световната банка ни постави наред с Русия и Палау сред страните с високи доходи

Световната банка ни постави наред с Русия и Палау сред страните с високи доходи

Това контрастира с голямата бедност и неравенство в страната