Световната банка (СБ) призна Русия за страна с високи доходи. Това става ясно от документ, публикуван от Световната банка и цитиран от руската служба на Би Би Си.

Световната банка разделя всички страни по света на четири групи в зависимост от размера на брутния национален доход на глава от населението (БНД) - това е стойността на всички стоки и услуги, произведени в страната, както и доходите, получени от руснаците в други страни. От този показател се изваждат доходите, изнесени от страната от чужденци.

На теория този показател трябва да показва висок стандарт на живот на руските жители. БНД на глава от населението в Русия  през 2023 г. се оценява от Световната банка на 14 250 долара на глава от населението. Това е повече от 1,2 милиона рубли по курса на Руската централна банка.

Според Росстат средната заплата в Русия през март е била 87 740 рубли - малко повече от 1 милион рубли годишно. И за година се е увеличил с почти 22% - спрямо март 2023 г. Това е номинален растеж, той не отчита инфлацията, която остава доста висока и "изяжда" част от този растеж.

Световната банка пише, че БНД е свързан с отбранителната индустрия, както и с растежа на търговията и финансовия сектор.

От тези цифри обаче не бива да се прави извод, че Русия се е превърнала в страна с богато население. Първо, в страната има високо ниво на неравенство; парите, които държавата харчи активно за войната, може да не са достигнали до значителна част от населението. Второ, в икономиката на страната се надува балон.

Поради огромните инжекции във военния сектор, той расте бързо, икономиката постепенно се изкривява, а икономистите говорят за нейното прегряване. Това е особено очевидно при инфлацията, която все още не е овладяна.

Централната банка повишава основния лихвен процент, за да ограничи растежа на заплатите и да "изпусне" балона, който се надува в икономиката. Прегряването на икономиката може да доведе до криза, коментира Би Би Си.

Тази година три страни - България, Палау и Русия - преминаха от категорията с над средните доходи към категорията с високи доходи.

Снимка 672711

Източник: worldbank.org

България стабилно се доближава до прага на високите доходи със скромен растеж през периода на възстановяване след пандемията, който продължи през 2023 г., като реалният БВП нарасна с 1,8%, подкрепен от потреблението.

Класификацията на държавите в категории по доходи се е развила значително през периода от края на 80-те години на миналия век. През 1987 г. 30% от докладващите страни са класифицирани като страни с ниски доходи и 25% като страни с високи доходи. Прескачайки до 2023 г., тези общи съотношения са се изместили надолу до 12% в категорията с ниски доходи и до 40% в категорията с високи доходи.

Мащабът и посоката на тези промени обаче варират значително между регионите на света. Ето някои регионални акценти:

  • 100% от страните в Южна Азия са били класифицирани като страни с ниски доходи през 1987 г., докато този дял е спаднал до едва 13% през 2023 г.

  • В Близкия изток и Северна Африка има по-висок дял на страните с ниски доходи през 2023 г. (10%), отколкото през 1987 г., когато нито една държава не е била класифицирана в тази категория.

  • В Латинска Америка и Карибите делът на страните с високи доходи се е повишил от 9% през 1987 г. на 44% през 2023 г.

  • Европа и Централна Азия имат малко по-нисък дял на страните с високи доходи през 2023 г. (69%), отколкото през 1987 г. (71%).

Западният бряг и Газа бяха единствената страна, чиято класификация се премести надолу тази година.

Директорът на "Сбербанк" нарече модела на икономически ръст в Русия примитивен

Директорът на "Сбербанк" нарече модела на икономически ръст в Русия примитивен

Рядка критика на руския икономически модел, възхваляван от президента Путин