Икономиката на Китай продължи да се забавя през последното тримесечие на 2018 г., показват официални данни, подклаждайки страхове за въздействието върху световната икономика, съобщават световните осведомителни агенции.

През трите месеца до декември китайската икономика е нараснала с 6,4% спрямо предходната година, като обаче през предходното тримесечие ръстът е бил 6,5 на сто.

За цялата година Китай е отбелязал икономически растеж в размер на 6,6 процента, което е най-бавният му темп от 1990 г.

Данните са в съответствие с прогнозите, но подчертават неотдавнашните опасения относно отслабването на растежа на втората по големина икономика в света.

Равнището на растежа на Китай предизвика тревоги за потенциалния ефект върху глобалната икономика. Търговската война със САЩ добави към мрачната перспектива.

Официалните данни от днес показаха най-слабия тримесечен темп на растеж след глобалната финансова криза, избухнала през 2008 г.

Тръмп призова Apple да произвежда продуктите си в САЩ вместо Китай

Тръмп призова Apple да произвежда продуктите си в САЩ вместо Китай

Цените на Apple могат да нараснат заради огромните мита

По-рано този месец американският технологичен гигант Apple предупреди, че слабостта в Китай ще удари продажбите му.

Производителите на автомобили и други компании говориха за въздействието на търговската война със САЩ.

Правителството на Китай се стреми да премине от икономически ръст, основан на износа, на такъв, който зависи повече от вътрешното потребление.

Политиците в Китай засилиха усилията си през последните месеци в подкрепа на икономиката.

Тези мерки за увеличаване на търсенето включват ускоряване на строителните проекти, намаляване на някои данъци и намаляване на резервите, които банките трябва да притежават.