В неделя Нидерландия спря добива на газ от най-голямото газово находище в Европа, което е довело до земетресения, разтърсващи местните жители от десетилетия и заплашващи да продължат, съобщи АФП.

Въпреки това властите оставят отворени 11 кладенеца за добив в газовото находище Грьонинген за още една година в случай на тежка зима, преди да затворят окончателно вратите му на фона на геополитическото напрежение.

Хората, живеещи в близост до находището, открито в началото на 60-те години на миналия ХХ век, се оплакват от повече от 20 години, че са били тероризирани от земетресения, пряко свързани със сондажните дейности.

Местното население е преживявало земетресения с малък магнитуд в близост до повърхността, причинени от вакуумни джобове, образувани по време на добива на газ, които са причинявали широко разпространени щети на домове и други сгради.

През 2018 г. жителите приветстваха новината, че находището ще бъде затворено, но експертите ги предупредиха, че земетресенията могат да продължат с години.

Въпреки че през последните няколко години добивът на газ от находището беше почти сведен до нула, правителството запази обекта в експлоатация поради глобалната енергийна несигурност, предизвикана до голяма степен от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

"Огромен брой хора в провинцията страдат от психологически проблеми заради добива на газ", казва пред АФП Ян Вигболдус, председател на асоциация, представляваща местните хора.

Горящият товарен кораб край бреговете на Нидерландия се изтегля далеч от морските пътища

Горящият товарен кораб край бреговете на Нидерландия се изтегля далеч от морските пътища

Оказва се, че е превозвал 20 пъти повече електрически превозни средства от първоначално оповестените

Много от тях са попаднали в бюрократична ситуация и са получили само малка част от компенсациите.

Доклад на парламентарна комисия от февруари обвини нидерландските власти, че не са обърнали "почти никакво внимание на дългосрочните рискове", докато добивът е бил успешен, и добави, че правителството има моралното задължение да поправи ситуацията.

По данни на Shell през годините от находището са били добити около 2 300 милиарда кубически метра (81 223 милиарда кубически фута) газ.

Между 1963 г. и 2020 г. газът от Грьонинген е генерирал около 429 млрд. евро (450 млрд. долара), коригирани спрямо инфлацията, като 85% от тях са отишли в държавната хазна.

В продължение на месеци планини отломки от стари тръби са затрупали мястото от вече демонтираните участъци на находището.

Нидерландия ограничава износа на чипове

Нидерландия ограничава износа на чипове

САЩ оказва натиск за ограничаване на продажбите на компютърни чипове на Китай

Много къщи в района на Грьонинген вече са ремонтирани или преустроени, така че да включват устойчиви на земетресения конструкции.

В петък по време на посещение на обекта нидерландският министър-председател Марк Рюте заяви, че в региона има десетки хиляди деца, които живеят в ужасно положение, според нидерландската агенция ANP.