Нидерландският Сенат одобри във вторник закон за окончателно затваряне на газовото находище в Грьонинген, след обещанието на правителството, че производството никога няма да бъде възобновено, за да се ограничат сеизмичните рискове в региона, предава Ройтерс.

Нормалното производство на газ в Грьонинген в северната част на Нидерландия приключи миналия октомври след години на съкращения на добива, за да се ограничи сеизмичната активност, свързана с добива на газа, която повреди хиляди сгради.

Газовото находище, някога един от основните доставчици на Европа, беше достъпно за ограничен добив по време на рязко застудяване през последните месеци, но правителството предложи закон, който ще затвори находището изцяло до 1 октомври.

Законът ще остави огромни запаси в земята и беше критикуван от някои политици и защитници на газовата индустрия, които твърдят, че това може да застраши сигурността на доставките на страната.

Сенатът отговори по-рано този месец, като неочаквано отложи окончателното гласуване на закона, тъй като няколко фракции заявиха, че се нуждаят от повече гаранции за доставките.

Забавянето обаче разгневи правителството, тъй като министърът на минното дело Ханс Вийлбрийф - който беше силен защитник на спирането - каза, че ще подаде оставка, ако това доведе до дълго забавяне и продължаваща сеизмична несигурност за хората, живеещи в региона.

Без закон производството на газ можеше да се възобнови.

Находището се експлоатира от газовата компания NAM, съвместно предприятие на Shell и ExxonMobil, които поискаха арбитражен съд да реши дали държавата трябва да ги компенсира за прекратяване на производството на газ в Грьонинген.

Печалбите от газ са доставили около 363 милиарда евро на нидерландската хазна от началото на производството през 60-те години на миналия век, докато печалбата на Shell и Exxon от Гронинген е била около 66 милиарда евро през този период.

Германия, Италия и Швейцария ще си помагат с газ при нужда

Германия, Италия и Швейцария ще си помагат с газ при нужда

Трите страни ще подпишат споразумение