Британското правителство ще внесе законопроект в парламента във вторник, който изисква ключови обществени служби да поддържат минимални нива на безопасно функциониране по време на стачни действия на работниците, предава Ройтерс.

Великобритания преживява вълна от стачки, тъй като увеличенията на заплатите не успяват да се справят с двуцифрената инфлация, която сега достигна 40-годишни върхове. Медицински сестри, персоналът на Бърза помощ и железопътние работници са сред онези, които организираха масови стачки в последните седмици.

Разговорите между правителствените министри и профсъюзите в понеделник не успяха да доведат до пробив за предотвратяване на по-нататъшни планирани стачки.

Правителството каза, че ще се консултира относно минималните нива на безопасно функциониране, които трябва да бъдат определени за противопожарните служби, Бърза помощ и железопътните услуги като част от новия закон.

"Никога няма да отнемем правото на стачка от хората, но... когато има стачки, животът и здравето трябва да са на първо място и трябва да има въведен минимален стандарт за безопасност в тази връзка", каза министърът на бизнеса Грант Шапс пред GB News .

Конгресът на профсъюзите определи законопроекта като недемократичен и неприложим, като призова членовете на парламента да го отхвърлят.

"Ако бъде приет, този законопроект ще удължи споровете и ще отрови индустриалните отношения - което ще доведе до по-чести стачки", каза генералният секретар на Конгреса Пол Новак.

Законопроектът няма да бъде обсъждан във вторник и може да отнеме месеци, за да стане закон. Противниците му твърдят, че е вероятно той да бъде оспорен в съдилищата, а опозиционната Лейбъристка партия заяви, че ще отмени закона, ако дойде на власт на националнитв избори, очаквани следващата година.

Предколедна стачка на железниците предизвика хаос във Франция

Предколедна стачка на железниците предизвика хаос във Франция

Около 200 000 пътуващи останаха без алтернатива на отменените си влакове