Великобритания регистрира най-големия брой загубени работни дни заради стачки през октомври - най-високата цифра от десетилетие. Това показват данните на Националната статистическа служба, съобщава "Ройтерс".

Редица служители стачкуваха с искане за по-високо заплащане предвид растящата инфлация.

Съгласно официалните данни през октомври заради стачки са били загубени общо 417 000 работни дни. Това е най-високото ниво от ноември 2011 г. насам, когато са били загубени малко под един милион дни поради напускането на служители в публичния сектор заради пенсионните реформи.

През последните месеци стачкуваха работещи в редица сектори - от железопътни работници до учители, пощенски персонал, адвокати, на фона на усилията на хората да се справят с кризата с разходите за живот и двуцифрената инфлация.

Британското правителство е готово да използва армията, за да смекчи удара от стачките в страната

Британското правителство е готово да използва армията, за да смекчи удара от стачките в страната

Великобритания вече се бори със стачните действия в редица сектори

Въпреки че по някои по-дребни спорове - предимно в частния сектор, беше постигнато решение, досега правителството отказва да отстъпи по отношение на заплащането в публичния сектор и вместо това се стреми да затегне законите, за да спре някои стачки.

Предвижда се стачки да се провеждат почти всеки ден през декември. Днес се очакват мащабни смущения в железопътния транспорт, тъй като железопътните работници излизат на поредната си 48-часова стачка. Медицинските сестри пък трябва да стачкуват в четвъртък за първи път в историята на синдиката.

Прогнозите са, че над 1 милион работни дни ще бъдат загубени през декември, което го прави най-лошият месец по отношение на работни смущения от юли 1989 г.

Правителството обясни, че исканото увеличение на заплатите е непосилно и предупреди, че повишаването на възнагражденията, така че те да се изравнят с инфлацията, само ще влоши проблема.

"Всяко действие, което рискува да внедри високи цени в нашата икономика, само ще удължи неудобството за всички и ще попречи на всяка перспектива за дългосрочен икономически растеж", категоричен бе министърът на финансите Джереми Хънт.

Стачки блокират транспорт и услуги във Великобритания през декември

Стачки блокират транспорт и услуги във Великобритания през декември

Лондон обяви, че повишаване на заплатите сега означава по-висока инфлация