Около 20 000 протестиращи излязоха в неделя по улиците на Палма в Майорка на масова демонстрация срещу свръхтуризма с искане за промяна на туристическия модел, който според тях вреди на испанския средиземноморски остров.

Под лозунга "Да променим курса и да ограничим туризма" демонстрантите образуваха море от ярко оцветени знамена и транспаранти, докато преминаваха през най-посещаваните улици на града, в рамките на последната вълна от масови антитуристически протести в Испания, обобщи АФП.

"Вашият лукс, нашата мизерия" - гласеше един от надписите, а на друг плакат пишеше: "Това не е туристофобия, това са числа: 1 232 014 жители, 18 милиона туристи."

Протестите бяха свикани от около 80 организации и социални групи, които искат да се наложат ограничения на прекомерния туризъм на Балеарските острови, чиито три основни острова са Майорка, Менорка и Ибиса.

Те твърдят, че сегашният модел на туризъм е довел до крайно натоварване на обществените услуги, нанася вреди на природните ресурси и все повече затруднява достъпа на местните жители до жилища.

Организаторите твърдят, че в протестите са се включили 50 000 души, а полицията оценява участниците на 20 000. По-рано делегацията на централното правителство на островите съобщи за 12 000 души.

Наши пенсионери "превземат" Палма де Майорка

Наши пенсионери "превземат" Палма де Майорка

В момента текат записванията за месец септември

Миналата година Балеарските острови бяха посетени от рекордните 17,8 милиона души от континентална Испания и чужбина, а тази година се очаква цифрите да бъдат още по-високи.

Демонстрацията последва друг масов протест на трите основни острова на архипелага в края на май, когато много хиляди участници излязоха по улиците, за да поискат мерки за ограничаване на свръхтуризма под лозунга: "Нашите острови не се продават."

"От практическа гледна точка това е законна икономическа дейност. Но в крайна сметка като икономическа дейност тя трябва да се регулира по същия начин, както хотелите", казва архитектът и експерт по градско планиране Хосе Мария Ескиага, който заяви пред обществената телевизия TVE, че според него за отдаването на апартаменти под наем на туристи трябва да се изисква одобрението на местните сдружения на жителите.

Пожар на острова Ла Палма наложи евакуацията на поне 4000 души

Пожар на острова Ла Палма наложи евакуацията на поне 4000 души

Десет хеликоптера и около 300 пожарникари опитват да овладеят пламъците

"Местните собственици на имоти трябва да определят правилата на играта и да решават дали определени формати са приемливи или не", каза той.

И Мануел де ла Кале, експерт в областта на туризма и бизнеса, заяви, че налагането на туристически данък може да бъде част от решението.

"Това е едно от възможните решения, които биха могли да се въведат. То няма да намали туристическия поток, но ще генерира средства, които могат да бъдат насочени към управлението на туризма или към други начини за подпомагане на местното население", каза той пред TVE.