В петък министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън разкри, че страната вероятно ще разполага с достатъчно финансови средства, за да отложи евентуален фалит до 5 юни. Това разкри АП.

"Въз основа на най-новите налични данни сега оценяваме, че Министерството на финансите няма да разполага с достатъчно ресурси, за да изпълни задълженията на правителството, ако Конгресът не повиши или не спре лимита на дълга до 5 юни".

Това написа Джанет Йелън в писмо, адресирано до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

"От предишни ситуации с лимита на дълга научихме, че изчакването до последния момент, за да се отложи или увеличи лимитът на дълга, може да причини сериозна вреда на доверието на бизнеса и потребителите, да повиши краткосрочните разходи по заеми за данъкоплатците и да се отрази негативно на кредитния рейтинг на САЩ", каза още Йелън.

Йелън посочи каза, че нейният министерство ще извърши планирани плащания за повече от 130 милиарда долара през първите два дни на юни, включително към ветерани, получатели на социално осигуряване и Medicare.

Предишни битки за тавана на дълга обикновено са завършвали с набързо договорено споразумение в последните часове на преговорите, като по този начин се избягва дефолт.

През 2011 г. кавгата доведе до понижаване на най-високия кредитен рейтинг на страната.

Ветерани от тази битка предупреждават, че сегашната ситуация е още по-рискована, защото политическите разделения са се задълбочли.

Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в САЩ няма да има дефолт

Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в САЩ няма да има дефолт

Няма алтернатива на повишаването на тавана на дълга

Твърдолинейните републиканци поискаха вдигането на тавана на заемите да бъде обвързано с намаляване на разходите. Белият дом контрира, като каза, че няма да предложи никакви отстъпки или да преговаря за повишаване на тавана на дълга.