Нова Зеландия отвори отново границите си за посетители от цял ​​свят в понеделник, за първи път от повече от две години, откакто заради COVID-19 ги ​​затвори през март 2020 г., предава Ройтерс.

Страната започна да се отваря поетапно през февруари първо за новозеландски граждани, паралелно с разхлабване на ограниченията.

Процесът на повторно отваряне на границите приключи снощи, като посетителите, които се нуждаят от визи, и тези със студентски визи вече също имат право да се върнат в Нова Зеландия. Уелингтън вече позволява на круизни кораби и чуждестранни развлекателни яхти да акостират в пристанищата на островната държава.

Повечето посетители, пристигащи в Нова Зеландия все още трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 и трябва да си направят два теста за коронавирус след пристигането. Няма обаче изисквания за карантина.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза в понеделник по време на реч на Китайската бизнес среща на върха в Окланд, че последното поетапно отваряне на границите е било много важен момент.

"Това е краят на поетапен и предпазлив процес от наша страна от февруари, тъй като ние, заедно с останалия свят, продължаваме да управляваме съществуващата глобална пандемия, като същевременно пазим нашите хора в безопасност."

Чуждестранните студенти допринесоха значително за икономиката на Нова Зеландия и университетите се надяват повторното отваряне на границите отново да даде тласък на образователния процес за чужденци в цялата страна.

Министърът на туризма на Нова Зеландия Стюарт Неш каза, че връщането на круизните кораби също ще бъде много важно за местната индустрия.

"Повечето круизни кораби акостират през по-топлите месеци от октомври до април, а лятото като цяло е нашият страхотен туристически сезон. Това означава, че индустрията ще върви с пълна пара", каза Наш.

Отново в изолация! Байдън пак е с COVID-19

Отново в изолация! Байдън пак е с COVID-19

Това е втората положителна проба за последната седмица