Световната банка (СБ) намали рязко своите годишни прогнози за цените на суровия петрол през тази и през следващата година, тъй като насищането на глобалното предлагане и по-ниското търсене подбиват стойността на "черното злато", показва тримесечен пазарен доклад на банката.

Според новите прогнози на банката средната цена на суровия петрол за настоящата година ще бъде от 52 долара за барел - далеч под предишна прогноза за 57 долара и се очаква по-нататъшно понижение до 51 долара за барел през 2016-а година.

Преразгледаната прогноза отразява по-нататъшно забавяне на глобалното икономическо развитие, високите петролни запаси, както и очакванията, че иранският износ на петрол ще се увеличи след вдигане на международните санкции, се посочва в доклада на Световната банка.

Цената на суровия петрол загуби почти половината от стойността през втората половина на миналата година, тъй като бумът на шистов газ в САЩ и продължаващото силно производство от страна на членовете на ОПЕК причиниха пренасищане в предлагането на "черното злато". Прогнозата на Световната банка за цените през 2015-а година е с около 46% под цените от миналата година, тъй като страхове относно забавящата се китайската икономика и очакванията, че иранският петрол ще залее пазара, веднага след като бъдат вдигнати санкциите, предизвикаха истински хаос на енергийните пазари, съобщи БНР.

Иран заяви, че може да повиши производството на суров петрол от 500 000 до 700 000 барела на ден след вдигане на санкциите и може доста бързо да достигне до таван от 3,6 млн. барела на ден. Това е плашеща новина за една индустрия, която продължава да се бори да укроти бързо нарастващото предлагане и да сложи спирачка пред падащите цени.

Несигурността относно капацитета на Иран да засили рязко своя петролен износ води до увеличаване на рисковете пред новите прогнози за енергийните цени, допълва Световната банка.

Вчера фючърсите на американския лек суров петрол се сринаха с близо 3% до 45,89 долара за барел - най-ниско ниво от повече от две седмици насам, преди да последва слабо повишение през днешната търговия малко над 46 долара.

Има несигурност и по отношение на това колко бързо ще се възстанови баланса на пазара, като това ще зависи както от темпа на търсенето, така и на предлагането, отбелязва Световната банка.

В новия доклад на банката също така се посочва, че има избледняване и на перспективите за всички основни стокови групи през тази и следващата година, тъй като търсенето на индустриални суровини остава слабо.

Ние виждаме, че продължаващото вече пет години низходящо движение на повечето цените на суровини продължава и през третото тримесечие на 2015-а година, заяви старши икономистът Джон Бафес, който е основен автор на новия доклад на банката.

Има достатъчно запаси от петрол и други стоки и търсенето е слабо, особено за промишлени суровини, поради което цените могат да останат трайно ниски, допълни той.

Според доклада на Световната банка цените на металите са намалели с 12% през третото тримесечие, понижавайки се за четвърти пореден месец, тъй като се забавя търсенето в Китай и останалата част на света. Банката заяви, че очаква цените на металите да се понижат с 16% през 2015-а година.

Благородните метали се понижават със 7% през третото тримесечие и са надолу с 8% в рамките на настоящата година, докато цените на селскостопанските стоки са намалели с 2% и се очаква да паднат с 13% през 2015-а година, прогнозират от банката.

Въпреки че светът очаква през настоящата година най-силния Ел Ниньо на всички времена (опасното климатично явление в световен план, което се повтаря на всеки две до осем години), Световната банка отбеляза, че възможната съществена промяна на климата не се очаква да предостави каквато и да е подкрепа за цените на селскостопанските продукти, тъй като вече има достатъчно високи доставки на тези стоки, които да компенсират всяка една възможност за повишение на техните цени.