Мнозинството евродепутати приветстваха предложението на ЕК за новата финансова рамка на ЕС за периода 2021 - 2027 година. Според депутатите предложенията на комисията са в правилна посока. Това стана ясно по време на пленарната сесия на ЕП днес в Брюксел.

Според евродепутатите фокусът върху преимущественото финансиране на нови приоритети като наука, управление на границите и миграция, подкрепа за младите, отбрана и сигурност е правилен, макар и амбицията да е по-малко от тази, която предложи ЕП.
Много членове на ЕП също приветстваха обвързването на европейското финансиране със спазването на върховенството на закона.

ЕК предложи бюджетът на ЕС да обвързва финансирането с върховенството на закона

ЕК предложи бюджетът на ЕС да обвързва финансирането с върховенството на закона

ЕК предлага дългосрочен бюджет на стойност 1,135 милиарда евро

Голямо част от представителите на европейските граждани също така приветстваха плановете за въвеждане на нови собствени ресурси за ЕС на основата на нова схема за корпоративно данъчно облагане, приходи от системата за търговия с емисии и данък върху пластмасата, които ще позволят намаляването на преките вноски на държавите членки, основани на БНП.

"В презентацията на Комисията се наблегна на важността на политически бюджет. Подчертава се принципът на добавената европейска стойност. Отделянето на повече средства за "Еразъм+", наука, малки и средни предприятия (МСП) и климатичните промени са позитивни аспекти. Искаше ни се да видим бюджет от 1.3% от БНП", заяви председателят на ЕП Антонио Таяни заяви по време на сесията.

Дончев: Не се очаква драстична промяна в европарите към България

Дончев: Не се очаква драстична промяна в европарите към България

Вноската на България може да стане по-голяма, призна Горанов

Той обаче подчерта, че предвид намаляването на средствата за земеделие и кохезионна политика, ЕП ще направи всичко възможно да защити позициите си. "Важно е, че Комисията е наблегнала на ролята на ресурсите в съответствие с позициите на Парламента", допълни Таяни.

От своя страна депутати в ЕП подчертаха, че плановете за намаляване на финансирането за регионално развитие и общата селскостопанска политика трябва да бъдат обсъдени с реципиентите по тези програми. Евродепутатите са категорични, че земеделските общности на Европа не трябва да бъдат жертвани.

Някои от депутатите изразиха съжаление, че предложенията на ЕК имат недостатъчна "визия" или по-смели мерки за борба със социалните неравенства и климатичните промени.

Брюксел предлага бюджетът на ЕС до 2027 г. да е €1,278 трлн.

Брюксел предлага бюджетът на ЕС до 2027 г. да е €1,278 трлн.

Многогодишната финансова рамка е за периода 2021-2027 г.