"За целия многогодишен финансов период от 2021-2027 г. общите разходи са в размер на 1 трилион 134 млрд. евро. Нашата вноска расте заради това, че брутният вътрешен продукт расте, а брутният национален доход също. Ще очакваме промяна на вноската на България". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг, посветен на предложения днес от Европейската комисия проект на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г.

ЕК предложи бюджетът на ЕС да обвързва финансирането с върховенството на закона

ЕК предложи бюджетът на ЕС да обвързва финансирането с върховенството на закона

ЕК предлага дългосрочен бюджет на стойност 1,135 милиарда евро

По думите на Горанов задачите на ЕК са свързани с това да се срещне предизвикателството на Брекзит. "Умерени оптимисти сме, че уравнението, което предложи Европейската комисия, е един възможен вариант на многогодишната финансова рамка", каза Горанов и допълни, че на 14 май на Съвета по общи въпроси ще се отдели внимание на тази тема.

Финансовият министър заяви и че придвижването на дебатите за новата финансова рамка на ЕС не трябва да се отлага, а трябва да се случи още сега, по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. "България ще получи повече, отколкото досега", категоричен е Горанов.

"Все още е рано да се коментира къде е България в тези числа, тъй като отделните пакети по държави не са разписани от комисията", допълни Горанов.

Брюксел предлага бюджетът на ЕС до 2027 г. да е €1,278 трлн.

Брюксел предлага бюджетът на ЕС до 2027 г. да е €1,278 трлн.

Многогодишната финансова рамка е за периода 2021-2027 г.

Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна заяви, че предложението на ЕК за новата финансова рамка е за един балансиран бюджет, който е една много добра основа за преговори.

Кохезионният пакет през настоящия програмен период е 371 млрд. евро, а предложението за следващия програмен период е 373 млрд. евро.

По отношение на общата селскостопанската политика (ОСП) през настоящия програмен период имаме спад, докато за следващия програмен период са предложени 371 млрд. евро, при 411 млрд. евро от сегашния програмен период.

По отношение на инструментите за миграция и сигурност са предложени 62 млрд. и половина евро за следващия програмен период. За сектор миграция и граници за следващия програмен период са предложени почти 35 млрд. евро, а за сигурност и отбрана 27 млрд. и половина евро.

Средствата по "Еразъм+" ще достигнат до 30 млрд. евро през новия програмен период.

Вицепремиерът посочи, че оттук нататък ще текат много тежки преговори. "Ще има много реформи в Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика", подчерта той. 

Борисов иска силни еврофондове за социалните политики

Борисов иска силни еврофондове за социалните политики

Европейският семестър да стане рамка за приложение на Социалния стълб

По думите на Дончев не се очаква драстична промяна във финансирането, което получава България.

"Към средата на лятото ще можете да прочетете и националната ни позиция", отсече вицепремиерът.