Новото правителство на Германия определи Йоахим Нагел, централен банкер от кариерата, свързан с управляващата Социалдемократическа партия, за следващ ръководител на Бундесбанк. Това съобщи в понеделник министърът на финансите Кристиан Линднер, предаде Ройтерс.

Нагел, бивш член на управителния съвет на Бундесбанк, ще поеме поста на 1 януари от Йенс Вайдман.

55-годишният икономист ще започне да ръководи най-голямата национална централна банка в еврозоната в напрегнат момент. Инфлацията е повече от два пъти по-висока от целта на Европейската централна банка от 2%, а противоположните лагери в Управителния съвет на ЕЦБ имат различни виждания за вероятното ѝ развитие.

"С оглед на инфлационните рискове значението на ориентираната към стабилност парична политика нараства. Нагел е опитен човек, който осигурява приемственост в Бундесбанк", написа Линднер в Twitter.

На последното си заседание в четвъртък Вайдман неуспешно се противопостави на решението на ЕЦБ да разшири стимулите и предупреди, че инфлацията може да надхвърли благоприятните прогнози на банката.

Германия е на ръба на зимна рецесия

Германия е на ръба на зимна рецесия

Икономиката ѝ ще се свие през четвъртото тримесечие

Бивш член на управителния съвет на държавната банка за развитие KfW Bank, в момента Йоахим Нагел работи за Банката за международни разплащания, която често е смятана за "централната банка на централните банки".

Въпреки че от години не е изразявал публично възгледите си за паричната политика, речите, които е произнасял като член на управителния съвет на Бундесбанк, показват, че той се е придържал към твърдата позиция на германската централна банка по отношение на инфлацията и към акцента върху пазарната дисциплина за банките и правителствата.