Обединените Арабски Емирства - ОАЕ забрани вноса на всички пилешки и яйчни продукти от България след откриване на високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците, съобщава The National (базирана в Абу Даби медия).

Забраната обхваща всички живи домашни, диви и декоративни птици, пилета, яйца за разплод и всички яйчни продукти, които не са термично обработени.

Министерството на промените в климата и околната среда на ОАЕ обяви рестрикцията на продуктите след уведомление от Световната организация по здравеопазване на животните.

Министерството коментира, че иска да повиши нивото на безопасност на храните и да осигури безопасна храна на потребителите в цялата страна.

На 3 октомври министерството временно забрани вноса на живи домашни птици, диви и домашни птици от Русия, за да предотврати разпространението на високопатогенен вирус в страната.

Забраната включва и страничните продукти от птици, но изключва готвените меса.

През август министерството издаде декларация до местните органи и общини за изтегляне на всички яйца, внесени от Холандия, за да се гарантира, че пазарите в цялата страна нямат яйца, евентуално заразени с фипронил.