Управлението за гражданска авиация на Оман (УГА) заяви в четвъртък, че въздушното пространство на арабската държава ще бъде отворено за всички граждански превозвачи, ход, който ще позволи на израелските авиокомпании да използват саудитско-оманския коридор, за да намалят времето за полети до Азия.

Саудитска Арабия, която подобно на Оман няма официални връзки с Израел по-рано заяви, че ще отвори въздушното си пространство за всички въздушни превозвачи, но израелски официални лица казаха, че коридорът не може да бъде въведен, докато Оман не даде съгласието си.

"Прилагайки международни и местни изисквания срещу дискриминация при работа с граждански самолети, Управлението за гражданска авиация потвърждава, че въздушното пространство на султаната е отворено за всички превозвачи, които отговарят на изискванията за прелитане", се казва в изявление на УГА в "Туитър".

Израелският външен министър Ели Коен благодари в четвъртък на владетеля на Оман султан Хайтам бин Тарик ал-Саид и го описа като "историческо решение, което ще съкрати маршрута до Азия, ще намали разходите за израелците и ще помогне на израелските авиокомпании да бъдат по-конкурентоспособни".

Израелският национален превозвач "Ел Ал" заяви, че освен съкращаването на настоящите времена на полетите, сега ще проучи възможността за откриване на нови маршрути до Австралия и рестартирането на полетите до Индия.

ОАЕ прекратяват бойкота срещу Израел

ОАЕ прекратяват бойкота срещу Израел

Това позволява да бъдат сключени търговски и финансови спогодби между двете страни