Полетите между Израел и Обединените арабски емирства ще могат да летят над Саудитска Арабия, след като кралството обяви, че всички услуги до и от ОАЕ могат да прекосяват въздушното ѝ пространство, съобщава "Ройтерс".

Саудитска Арабия в повечето случаи забранява полетите до и от Израел да използват нейното въздушно пространство, въпреки че от 2018 г. насам разреши на Air India да лети над страната до Тел Авив.

Хаменей: ОАЕ са опозорени завинаги от сделката с Израел

Хаменей: ОАЕ са опозорени завинаги от сделката с Израел

"Предадоха ислямския свят и палестинците, с израелци и зли американци"

Решението, което според авиационните власти на кралството е взето по искане на ОАЕ, следва историческото споразумение от миналия месец между Абу Даби и Израел за нормализиране на отношенията.

Всички полети до и от ОАЕ могат да използват въздушното пространство на Саудитска Арабия, предаде държавната новинарска агенция, цитирайки авиационните власти, без да споменава Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, без да споменава Саудитска Арабия, заяви, че израелските самолети могат да летят директно до ОАЕ, проследявайки пътя на полета на карта с пръста си над кралството.

ОАЕ прекратяват бойкота срещу Израел

ОАЕ прекратяват бойкота срещу Израел

Това позволява да бъдат сключени търговски и финансови спогодби между двете страни

Решението намалява времето за летене между близкоизточните държави с няколко часа.

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан ал Сауд заяви малко след появяването на информацията за въздушното пространство, че позицията на кралството в подкрепа на палестинска държава с Източен Йерусалим като столица не се е променила.

Емирските и израелските власти ще позволят на гражданите си да посещават взаимно страните, след като нормализират отношенията си и са заявили, че ще има преки полети.

Делегация от Израел и САЩ кацна исторически в Абу Даби

Делегация от Израел и САЩ кацна исторически в Абу Даби

След като ОАЕ и Израел постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията

Пътуващите от Израел ще получат по-добър достъп до стотици световни дестинации чрез хъбовете в Абу Даби и Дубай, след като полетите започнат.

Израелският авиопревозвач Ел Ал тази седмица прелетя през въздушното пространство на Саудитска Арабия, превозвайки американска и израелска делегация от Тел Авив до Абу Даби, първият официален полет на израелски превозвач над кралството. Обратният полет също използва въздушното пространство на Саудитска Арабия.