Големите страни производителки на петрол от ОПЕК+, изглежда са готови да запазят текущите нива на добив на среща, преди влизането в сила на нови санкции срещу Москва.

13-членната Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) днес трябва да се консултира с 10 други страни производителки на петрол, сред които Русия, за да преразгледат решението си през октомври да намалят производството с два милиона барела на ден.

Видеоконференцията на ОПЕК+ ще се проведе от 13:00 часа в неделя.

Припомняме, че Г-7 и Австралия се споразумяха за таван на цените от 60 долара за барел за руския петрол, който ще влезе в сила в понеделник или скоро след това, заедно с ембаргото на ЕС върху морските доставки на руски суров петрол.

Зеленски за тавана на цените на петрола: Несериозно решение

Зеленски за тавана на цените на петрола: Несериозно решение

Андрий Йермак, ръководител на администрацията на Зеленски, каза по-рано, че таванът трябва да бъде определен на 30 долара

Това ще предотврати доставките по море на руски суров петрол за Европейския съюз, които представляват две трети от вноса на петрол в блока от Русия, в опит да се лиши Москва от милиарди евро.

Докато Русия осъди входящата горна граница на цените в събота, заплашвайки да спре доставките за всяка страна, която приеме мярката, Украйна предложи горната граница да е дори по-ниска.

За ОПЕК+, голямото неизвестно в петролното уравнение е колко силно санкциите ще засегнат руските доставки.

Но на този етап все още не може да се изключи по-голямо намаляване на добива на петрол.

На фона на икономическия мрак, подхранван от растящата инфлация и опасенията от по-слабото търсене на енергия в Китай поради ограниченията, свързани с Covid, двата глобални показателя за суров петрол останаха близо до най-ниското си ниво за годината, далеч от върховете си през март.

От последната среща на групата в началото на октомври петролът Брент от Северно море и американският му еквивалент WTI загубиха повече от шест процента от стойността си.

Но спекулациите, че все още може да има по-нататъшно намаляване на производството на ОПЕК+, повишаваха цените през цялата седмица.

Москва за тавана на цените: Европа ще живее без руски петрол

Москва за тавана на цените: Европа ще живее без руски петрол

Кремъл не приема ограничението и обмисля ответни мерки