Генералният директор на банката на Ватикана Паоло Киприани и неговият заместник Масимо Тули подадоха оставки, предаде АП.

Те са свързани със скандалите, разтърсили финансова институция през последните седмици.

Двамата обясниха, че оттеглянето им е в интерес на доброто име на Банката и папата.

Функциите на генерален директор поема президентът на банката Ернст фон Фрайберг, който благодари на двамата за дългогодишната им служба и призна в изявлението си нуждата от нов лидерски подход.

Служител на Ватикана, член на италианските тайни служби и финансов брокер бяха арестувани като част от италианското разследване на Банката на Ватикана.

Арестуваният духовник е монсеньор Нунцио Скаранo, който е работил като счетоводител във ватиканската финансова администрация. Той е арестуван в предградия на Рим, заяви неговият адвокат Силверо Сика.

Задълженията на Скарано са прекратени от няколко седмици заради провеждането разследване на магистрати в южния град Салерно, където живее.

Той e обвинен в присвояване на 600 хиляди евро в брой от сметка във ватиканската банка, като е вземал по 10 хиляди евро и ги е давал на приятели, които са му предоставяли чекове.

После той е депозирал чековете в италианска банка, за да плаща ипотека.

Арестите са осъществени, след като Ватикана обяви, че папа Франциск е съставил комисия да разследва делата в Банката на Ватикана.