От "Газпром" започнаха процедура за прекратяване на договора за доставка и транзит на газ с украинската "Нафтогаз", съобщи зам.-председателя на руския холдинг Александър Медведев, цитиран от РИА Новости.

"И новото дело в Стокхолмския арбитраж по иска на "Газпром" ще бъде разглеждано от друг състав на арбитража", допълни той.

Малко по-рано шефът на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че "Газпром" трябва да разтрогне договора след като Стокхолмския арбитраж прие решение за спора с доставка и транзит на газ, което нарушава баланса на интересите на страната.

По думите на Милер, съдът аргументира решението в полза на "Нафтогаз" с рязкото влошаване на състоянието на украинската икономика.

"Ние сме категорично против това, че за наша сметка да се решават икономическите проблеми на Украйна", заяви главата на "Газпром". По думите му, продължаването на договора е нецелесъобразно и неизгодно.

"Газпром" и "Нафтогаз" се съдеха по договора за доставка и транзит на газ от 2014 г. Стокхолмският арбитраж 28 февруари поиска от руската компания $4,637 млрд. като компенсация на "Нафтогаз" за недоставен газ през Украйна.

Украйна предупреди ЕС за риск от дефицит на газ заради провокация на „Газпром“

Украйна предупреди ЕС за риск от дефицит на газ заради провокация на „Газпром“

Руската компания намали налягането…

Като се имат предвид присъдените по-рано в полза на "Газпром" суми арбитражните съдии компенсират насрещните искове и в резултат на това руската компания трябва да плати на украинската 2,56 милиарда. "Газпром" не беше съгласен с това решение.

Арбитражът в Стокхолм осъди „Газпром“ да плати $4.63 млрд. на украинската „Нафтогаз“

Арбитражът в Стокхолм осъди „Газпром“ да плати $4.63 млрд. на украинската „Нафтогаз“

За неизпълнени обеми за транзит…

В четвъртък компанията отказа да достави газ на Украйна и заяви, че вече е върнала на "Нафтогаз" предплатата за март. Причината за това решение на "Газпром" е липсата на допълнително споразумение към договора, което е необходимо за започване на доставките.

"Газпром" плаща $2,56 млрд. на Украйна

"Газпром" плаща $2,56 млрд. на Украйна

Пренареждане на енергийни доставки

Киев, от своя страна, обвини "Газпром", че не е изпълнил решението на арбитража в Стокхолм и възнамерява да поиска обезщетение за вреди. В допълнение, Украйна заяви, че страната има дефицит на газ, и ограничава потреблението му.