Елитната годишна среща на бизнес и политически лидери в рамките на Световния икономически форум в Давос е отложена поради разпространението на варианта Омикрон на коронавируса. Това предаде BBC.

Срещата трябваше да се проведе в Швейцария от 17 до 21 януари 2021 г., но сега е планирана за началото на лятото. От форума заявиха, че настоящите условия на пандемия "правят изключително трудно провеждането на глобална присъствена среща". Вместо това участниците ще се включат в поредица от онлайн събития.

"Отлагането на годишната среща няма да попречи на напредъка чрез продължаване на цифровите срещи на лидерите от бизнеса, правителствата и гражданското общество. Сътрудничеството между публичния и частния сектор напредна по време на пандемията и това ще продължи с бързи темпове", заяви проф. Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум.

Създадено през 1971 г., събитието има за цел да "подобри състоянието на света", като събере на едно място лидери от бизнеса, политиката, благотворителността и академичните среди. Конференцията, която някои критикуват като елитарна, до миналата година се провеждаше ежегодно в алпийския ски курорт Давос.

Швейцария обаче стана поредната страна, която въведе нови ограничения срещу коронавируса, включително задължителна заповед за работа от дома, тъй като вариантът Омикрон се разпространява все по-бързо из Европа.

Китай предупреди световните лидери в Давос да не започват нова студена война

Китай предупреди световните лидери в Давос да не започват нова студена война

Призова за глобално единство пред лицето на пандемията