Горната камара на парламента във Франция одобри предложения от президента Макрон законопроект за пълна реформа в националната железопътна компания, съобщи АП.

След като Националното събрание одобри проектозакона вчера, 13 юни, днес той мина и в Сената.

Реформата предвижда френските железници да станат акционерно дружество. Освен това от 2020 година се очаква да падне монополът на железниците във Франция за превоз на пътници.

Планът предвижда и новоназначените служители да запазят работните си места.

Дълбоки промени очакват железниците във Франция

Дълбоки промени очакват железниците във Франция

Орязват пенсии и социални придобивки

Правителството прие да поеме част от дълга на железопътната компания, който е в размер на 50 милиарда евро (или 58 милиарда щатски долара). Държавата ще поеме 35 милиарда евро (или 40.8 милиарда щатски долара) от дълга на компанията.

Във връзка с това транспортният министър на страната Елизабет Борн заяви, че с приемането на закона се отваря нова глава във френската железопътна система.

Синдикатите обаче възнамеряват да протестират срещу промените.

Макрон се зарича да реформира прахосническата социална система на Франция

Макрон се зарича да реформира прахосническата социална система на Франция

Политическите му опоненти обаче му се нахвърлиха

Припомняме, вчера, 13 юни, долната камара на парламента във Франция гласува с голямо мнозинство в подкрепа на проектозакона за пълно преустройство на националната железопътна компания.

Експерти посочват, че предлаганите от президента Макрон реформи в ключови за френската икономика фирми ще бъдат посрещнати от други, нови реформи. Причината е, че се предвижда да се орежат социалните придобивки и щедри пенсии за служителите.