Франция трябва да спре да влага големи суми пари в социална система, която не успява да спаси бедните от бедност. Това обяви френският президент Еманюел Макрон във видеоклип, публикуван от кабинета му, който според критици показвал, че той се е проявил като незагрижен към проблемите на нуждаещите се, съобщава "Ройтерс".

Клипът показва Макрон да обсъжда идеите си за преустройство на социалната държава с комуникационния си екип часове преди реч по телевизията, която е трябвало да изнесе за реформата на социалната система.

"Погледнете къде се намираме в социалната държава. Ние влагаме големи суми в социални помощи, а хората все още са бедни. Няма изход. Хората, които са родени бедни, остават бедни", изтъква Макрон в клипа, който беше публикуван от Елисейския дворец в социалните мрежи.

"Хвърляме твърде много кинти в социална система, която се съсредоточава върху коригиращо отношение", коментира той, използвайки жаргонни думи, които мнозина французи биха счели за неподходящи за президент.

В клипа той се е застъпил за пълно възстановяване на разходите за здравеопазване, което се съсредоточава върху предотвратяването на заболявания, което според него би спестило сериозни разходи.

Макрон беше избран преди година с мандат да отвори икономиката и да създаде по-ефективна социална система, но е налице надигащо се недоволство от левите среди в неговата центристка партия, като политиката му се разглежда като благоприятна за богатите.

Противниците на Макрон и левите избиратели, които обрисуват 40-годишния президент като икономически либерал и "Тачърист под прикритие", го нападнаха остро. Това е, изтъкват те, още едно напомняне, че Макрон е "президент на богатите", който говори отвисоко за бедните.