Паниката около коронавируса отново изпрати световните фондови борси надолу, като това е най-тежкият крах на борсите от световната финансова криза през 2008 г. насам, като за седмица беше изтрита стойност в размер на 5 трлн. долара.

Основните европейски пазари се понижиха с 3-5 процента и продължаващия стремеж към сигурност изпрати доходността на държавните облигации на САЩ, разглеждани като вероятно най-сигурния актив в света, до нови рекордно ниски равнища.

Цената на петрола сорт Брент падна под 50 долара за пръв път от лятото на 2017-а

Цената на петрола сорт Брент падна под 50 долара за пръв път от лятото на 2017-а

Задава се икономическа криза

Надеждата, че епидемията, която започна в Китай, ще приключи в рамките на месеци и че икономическата активност бързо ще се завърне към нормалното, беше разбита тази седмица, след като броят на новите заразени по света постоянно се увеличава.

Залозите вече са, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти в САЩ през следващия месец, а други големи централни банки ще го последват, за да опитат да "дундуркат" икономиките през критичните дни и да избегнат глобална рецесия.

"Инвеститорите се опитват да се подготвят за най-лошия сценарий, а най-големият риск е това, което се случва сега в САЩ и други големи страни извън Азия", коментираха от ръководството на SEI Investments, като допълниха: "Това са времена на голяма несигурност, никой наистина не знае отговора и пазарите наистина изпадат в паника."

Борсите в САЩ отново на червено заради коронавируса

Борсите в САЩ отново на червено заради коронавируса

Dow Jones се срина с още 300 пункта или около 1% до 27 690 пункта, докато S&P 500 е надолу с 0,88% или 28 до 3179 пункта. Nasdaq Composite също падна с 1,5 на сто

Нарушенията на международните системи за пътувания и доставки, затварянето на училища и отмяната на големи събития помрачиха перспективите за световна икономика, която вече изпитваше затруднения заради търговската война между САЩ и Китай.

Акциите на Wall Street се сринаха с 4,4% само през вчерашния ден, най-големият им спад от август 2011 г. насам. Индексът S&P 500 загуби 12% от момента, когато удари рекордно високо ниво само преди девет дни, като го постави в т. нар. територия за корекция.

Акциите на европейските самолетни и туристически компании се понижиха с 18% през най-лошата им седмица след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. Индексът на волатилността на CBOE, често наричан "индекс на страха", скочи до 47, най-високото му равнище от около две години, доста над нивата 11-20 през последните месеци.

Индексът, който измерва очакваните колебания в американските акции през следващите 30 дни, обикновено достига около 50, когато продажбите на мечия пазар достигнат най-големия си размер и се приближи до почти 90 по време на финансовата криза 2008-09.