Танкерът Gaselys на френската компании Engie с първата партида с втечнен природен газ от Русия пристигна в американското пристанище Бостън, показват данни от системата за глобално позициониране на морските съдове.

В сряда танкерът беше в Бостън. Според информация на сайта на системата, танкерът се намираше на рейд на пристанището.

В началото на януари медиите съобщиха, че първата партида газ за завода "Ямал СПГ" ще бъде доставена в САЩ. Отбелязва се, че втечненият газ от руския завод, изпратени на британския порт в крайна сметка е претоварен на танкер на Gaselys и отправен към Бостън.

Корабът трябваше да пристигне до 20 януари, но на 19 януари, петък е променил курса си към испанското пристанище Алхесирас (Algeciras).

По-късно компанията Engie обясниха промените в курса на танкера с лошите метеорологични условия, отбелязвайки, че той се е отправил към Бостън.

"Ямал СПГ" реализира проект за завод за втечнен газ на базата на Южно-Тамбейско находище. Акционери са "Новатек" (50,1%), Total (20%), CNPC (20%) и Фонд Пътя на коприната (9,9%).

В рамките на проекта са планирани три технологични линии при мощност 5,5 млн. тона всяка и една допълнителна от 1 млн. Производството на втечнен газ започна през декември на първата технологична линия.

Първоначално от "Новатек" заявиха, че първата партида на втечнен газ ще се търгува на азиатския пазар, възможен клиент е CNPC. Въпреки това след отварянето на "Ямала втечнен газ" директорът на "Новатек" Леонид Михелсон заяви, че първата партида ще пристигне на Novatek Gas & Power.

По-късно от "Новатек" съобщиха, че партидата ще бъде изпратена на дъщерното дружество на малайзийския Petronas (Petronas LNG UK Limited).