Цената на доставяния в Северозападна Европа руски петрол Urals се понижи до 18,64 долара за барел, съобщават руските медии.

"Цената на Urals непрекъснато се понижава на фона на решението на Saudi Aramco (държавната петролна компания на Саудитска Арабия) рязко да намали договорните цени за търговията през април", пише Argus Media.

Отбелязва се, че това е дъното на цените от началото на 2002 г. насам, като се допълва, че сривът е повлиян от съобщенията за увеличаване на доставките на петрол от прибалтийските пристанища в началото на април с 25 процента в сравнение с март.

Цената на петрола падна под 27 долара за пръв път от ноември 2003-а

Цената на петрола падна под 27 долара за пръв път от ноември 2003-а

Сортът WTI пък падна под 25 долара за първи път от ноември 2002 г.

Вчера световните цени на петрола се понижиха до минимуми, невиждани от 17-18 години. Така цената на майските фючърси на суровия петрол сорт Brent се понижи с над 13% - до 24,88 долара за барел, а цената на един барел от петрола сорт WTI падна с почти 23 на сто - под 21 долара.

Търсенето на петрол в света спадна от началото на годината заради пандемията от новия коронавирус, което доведе до рязък спад на цените. А през март, заради пропадането на договорката между страните от ОПЕК +, петролният пазар се срина.