Цените на петрола се сринаха сериозно, след като срещата на едни от най-големите страни производителки на петрол в столицата на Катар приключи в неделя без резултат.

Дискусиите може да бъдат подновени през юни, стана ясно при приключване на срещата в Доха, като напрежението между Иран и Саудитска Арабия възпрепятства очакваното споразумение за замразяване на производството, което би могло да накара цените да тръгнат нагоре, отбелязва „Франс прес”.

16 държави, произвеждащи около половината от световния петрол, се събраха в неделя в столицата на Катар, в опит да стабилизират петролния пазар. Това бе първият значителен опит да се координира производството между ОПЕК и страните извън организацията за последните 15 години. 

Фючърсите върху американския лек суров петрол се сринаха с 5,08 на сто до 38,31 долара за барел, докато тези върху сорта "Брент" спаднаха с 4,66 на сто до 41,09 долара за барел.  Фючърсите върху петрола сорт Брент затвориха при цена от 43,10 долара за барел на борсата в Лондон в петък.

Акциите на енергийните компании от Азия бяха подложени на силна разпродажба в азиатската борсова търговия, като цената на книжата на Santos се срина с 6,24 на сто, а тази на Oil Search падна с 4,08 на сто, докато Inpex се обезцени с 4,92 на сто.