Цената на петрола се повиши до нова рекордна стойност днес, след като успя да премине над нивото от 75.78 дол. за барел, поради покачващото се геополитическо напрежение в Близкия Изток.

Растежът в цената на черното злато бе третото поредно повишение за деня, като причина за скока станаха продължаващите откази от страна на Иран да даде ясен отговор дали ще се съгласи да приеме предложените обезщетения от Западните сили, за да преустанови ядрената си програма.

Повишаването на цената на петрола е свързана също и с вчерашния седмичния доклад за запасите на петрол и бензин в САЩ, в който беше отбелязано силно понижение на количествата горива, и предимно на суровия петрол, който понижи с 6 млн. барела.

В момента цената на американския лек суров петрол е $75.86 за барел, а лондонския брент е вече с по-висока котировка от $75.96 за барел.

Достигането на новите върхове в цената на петрола става реалност на фона на оповестения доклад на Международната енергийна агенция, според който ръстът на предлагането на черното злато през следващата година ще изпревари този на потреблението му.

Очаква се търсенето на петрол през 2007 година да нарастне с 1,57 млн. барела на ден, в сравнение с прогнозираното повишение от 1,21 млн. барела на ден през тази година.