Фармацевтичната компания Pfizer Inc., производителите на хранителни продукти General Mills Inc. и Mondelez International Inc. и германският производител на автомобили Audi временно са преустановили рекламните си кампании в Twitter, след като социалната мрежа беше закупена от милиардера Илън Мъск, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Според изданието някои рекламодатели са обезпокоени от плановете на Мъск да разхлаби контрола върху съдържанието, което според тях ще доведе до увеличаване на неподходящата информация в социалната мрежа. Други временно спират да рекламират заради несигурността в Twitter след напускането на висшия ръководен състав, пише вестникът.

По-рано френската група L'Oreal SA, най-големият производител на козметика в света, замрази разходите за реклама в Twitter.

Мъск връща инструментите за модерация в Twitter

Мъск връща инструментите за модерация в Twitter

Новият собственик вече обяви някои от промените, които ще педприеме

Миналата седмица най-големият американски производител на автомобили General Motors спря рекламите си в Twitter.

Ръководителите на някои от най-големите рекламни фирми също отбелязаха, че клиентите им са започнали да преразглеждат и в някои случаи да намаляват присъствието си в платформата, пише Financial Times.

Преди това Мъск заяви, че иска да разхлаби ограниченията върху съдържанието на микроблоговете и да премахне "вечните" забрани за потребителите, което предизвика безпокойство сред някои рекламодатели. Опасенията се засилват с наближаването на изборите за Конгрес в САЩ, тъй като компаниите се опасяват, че техните реклами ще бъдат съпроводени с невярна информация и пропаганда на насилие, отбелязва FT.

Новината за оставката на търговския директор на Twitter Сара Персонет беше допълнителен негативен фактор, тъй като тя беше основното лице за контакт с рекламодателите.

Мъск разпусна съвета на директорите на Twitter

Мъск разпусна съвета на директорите на Twitter

Промени в социалната мрежа

Във вторник 40 граждански сдружения подписаха отворено писмо до рекламодатели, сред които Amazon, Coca-Cola и Procter & Gamble, в което ги призовават да спрат да рекламират в Twitter, ако стандартите на компанията, включително по отношение на модерирането на съдържанието, паднат под новото ръководство.

Годишните приходи на Twitter възлизат на около 5 млрд. долара, а лъвският пай от тях идва от договори за реклама.