През първите три години от изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) на Европейския съюз с бюджет от 724 млрд. евро са натрупани закъснения при изплащането на средствата и изпълнението на проектите.

В доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) се предупреждава, че това създава риск за постигането на целите за подпомагане на държавите от ЕС при възстановяването им от пандемията от COVID-19 и повишаване на тяхната устойчивост.

Въпреки че плащанията от Европейската комисия напредват, държавите членки може да не са в състояние да усвоят и използват средствата навреме и да приключат планираните мерки преди изтичането на срока на действие на МВУ през август 2026 г., посочва се в доклада и се допълва, че това може да им попречи да извлекат очакваните икономически и социални ползи.

МВУ е създаден през февруари 2021 г. и финансира реформи и инвестиции в държавите от ЕС, като обхваща периода от началото на пандемията през февруари 2020 г. до края на август 2026 г. Той се фокусира върху шест приоритетни области, включително екологичния преход и цифровата трансформация. Държавите получават средства въз основа на постигнатия от тях напредък.

Европейският парламент одобри парите за възстановяване от COVID-19

Европейският парламент одобри парите за възстановяване от COVID-19

Държавите членки все още трябва официално да дадат съгласието си за пакета, но не се очакват големи пречки

"Своевременното усвояване на средствата е от съществено значение за избягване на затруднения в изпълнението на мерките в края на периода на действие на Механизма. То намалява също така риска от неефективни и погрешно извършени разходи", заяви Ивана Малетич, членът на ЕСП, който отговаря за одита. Подчертава се, че към средата на периода на действие на МВУ държавите от ЕС са усвоили под 1/3 от планираните средства и са постигнали под 30 % от предварително определените ключови етапи и цели.

Положителен е фактът, че авансовото финансиране в размер до 13 % от сумата, която държавите членки могат да получат, е дало възможност за бързо изплащане на повече средства в началото, което е в съответствие с целта за преодоляване на кризите. Одиторите обаче критикуват незадоволителния темп на усвояване на повечето средства оттогава насам. До края на миналата година само 213 млрд. евро са били изплатени от Комисията към националните бюджети. Тези средства не са достигнали във всички случаи до крайните получатели, в т.ч. частни предприятия, публични енергийни дружества и училища. На практика почти половината от средствата по МВУ, изплатени на 15-те държави членки, които са предоставили необходимата информация, все още не са достигнали до крайните получатели.

Почти във всички държави е имало закъснения при подаването на искания до Комисията за получаване на плащане, често поради инфлацията или недостига на доставки, несигурността относно екологичните правила и недостатъчния административен капацитет. До края на 2023 г. държавите са представили 70% от планираните искания за плащане и за около 16% по-малко средства от очакваното. По различни причини седем държави не са получили финансиране за задоволителното изпълнение на ключови етапи и цели. Отбелязва се, че ЕК и държавите членки са предприели действия, за да улеснят усвояването на средствата, но е твърде рано да се оцени техният ефект.

ЕС става по-силен след COVID-19, прогнозира Петър Витанов

ЕС става по-силен след COVID-19, прогнозира Петър Витанов

Според него ЕС ще избере пътя за укрепване на интеграцията

Има риск някои планирани мерки да не бъдат изпълнени навреме. До края на миналата година са били поискани плащания за по-малко от 30% от общо над 6 000 ключови етапа и цели (т.е. показатели за напредък), което означава, че значителен брой от тези ключови етапи и цели — вероятно най-трудните — все още не са изпълнени. Повечето държави са предприели реформи, преди да пристъпят към извършването на инвестиции. Има вероятност обаче отлагането на изпълнението на инвестициите да увеличи още повече закъсненията и да забави усвояването.

На последно място, плащанията невинаги отразяват броя и важността на ключовите етапи и целите, което означава, че могат да бъдат изплатени значителни средства, без държавите членки да са завършили съответните мерки. Одиторите подчертават, че правилата не предвиждат събиране на недължимо изплатените средства, когато ключовите етапи и целите са изпълнени, но мерките в крайна сметка не са завършени.

МВУ е механизъм за финансиране, който не се основава на действително извършени разходи. Комисията управлява този инструмент пряко и носи крайната отговорност за неговото изпълнение. МВУ е с общ максимален бюджет от 723,8 млрд. евро, който включва безвъзмездна финансова помощ в размер до 338 млрд. евро и заеми в размер до 385,8 млрд. евро. До края на 2023 г. ЕК е поела задължения на стойност 648 млрд. евро под формата на безвъзмездна финансова помощ и заеми към всички 27 страни членки. Според одиторите понятието "усвояване" се определя като финансиране от ЕС, изплатено от Комисията на държавите членки в качеството им на бенефициенти и заемополучатели. Одиторите извършиха посещения на място в четири държави: Испания, Италия, Словакия и Румъния.