Доставките на газ за Хърватия са спаднали със 7% заради задълбочаващия се конфликт между Москва и Киев, съобщава Ройтерс.

Хърватия, която внася 40% от ежегодните си газови нужди е поредната европейска  страна, която съобщава за нарушение в доставките.

Припомняме, проблеми в трафика на синьо гориво от Русия бяха регистрирани в България, Чехия, Полша, Унгария и Румъния.

„Доставката на газ от Русия е намалена със 7%, което обаче не засяга консумацията на потребителите и ситуацията в системата за момента е стабилна", увери Ивана Марковиц от хърватската „Плинакро".

Доставките на руски газ за Гърция също са намалели. Това е констатирано днес и то с около 30 - 35% от нормалните.

Представител на държавната газова компания DEPA Андреас Христодулакис съобщи, че при необходими 6 милиона кубически метра газ, се получават 4 милиона.

По думите му Гърция разполага с резерв за две седмици, както и доставките от Азърбайджан през Турция.

Гърция получава от Русия около 80% от потреблението си на природен газ. За 2008 година това възлезе на 4.3 милиарда кубически метра, предаде Интерфакс.

Европейските потребители не са получили по вина на Украйна 50 милиона кубически метра газ", съобщи вчера говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от РИА Новости.

Заради спора руският гигант призова Европа да съди Украйна, която, по думите му, "краде газ като отклонява газа, транспортиран през нейната територия от Русия към Европа".

От своя страна, украинската компания „Нафтогаз", която отговаря за доставките и транзита на природен газ от Русия, хвърли вината за настоящата криза върху руската компания „Газпром".