Търсенето на злато в света нарасна до най-високото си ниво от над десетилетие през 2022 г., съобщава "Файненшъл таймс".

Централните банки са увеличили "колосално" покупките му, което потвърждава привлекателността на актива по време на геополитически катаклизми.

Търсенето на злато на годишна база се е увеличило с 18% през миналата година, достигайки 4 741 тона - най-голямото количество от 2011 г.

Анализаторите смятат, че покупката на злато от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.

Централните банки натрупаха злато с историческа бързина през втората половина на 2022 г. - ход, който много анализатори приписват на стремежа им да диверсифицират резервите си далеч от долара, след като САЩ замразиха резервите на Русия, деноминирани във валутата, като част от своите санкции срещу Москва.

Инвеститорите на дребно също се насочиха към жълтия метал в опит да се защитят от високата инфлация.

Покупките на злато от централните банки достигнаха 417 тона през последните три месеца на миналата година, приблизително 12 пъти повече спрямо същото тримесечие преди година. Това доведе до повече от двойно увеличение на годишното количество спрямо предходната година на 1136 тона.

Според анализатори "колосалното" купуване от централните банки е "огромен положителен ефект за пазара на злато", въпреки че прогнозите са, че ще бъде трудно то да се изравни с покупките от миналата година поради забавяне на общия растеж на резерва.

На 24 януари цената на златото на световния спот пазар достигна 1942,5 долара за тройунция, което е най-високата стойност от 22 април миналата година. През последните три месеца цената на златото се е повишила с 19%, а от началото на януари - с 6%.