Министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън заяви, че е оптимист за развитието на финансовите пазари, въпреки преживяната трудна седмица, предаде АП.

Топ финансистът отхвърли и всякаква идея за рецесия на американската икономика.

Полсън отбеляза, че в досегашната си работа винаги е използвал финансовия капитал в името на хора и идеи. Той добави и че ще работи за това САЩ да продължи да бъде водеща икономическа сила в света.

На 27 февруари при закриването на търговията на Уолстрийт бяха отчетени най-лошите резултати за фондовата борса в Ню Йорк от 11 септември 2001 година, а промишленият индекс Дау Джоунс загуби над 400 пункта на фона на общия спад на фондовите пазари по света.

Той бе предизвикан от опасенията, че икономиките на САЩ и Китай забавят растежа си, а котировките на акциите са много над действителната им стойност.

Изказването на Полсън става в навечерието на азиатската си обиколка. Тя започва утре и включва посещение в Китай. Връзките ни с Китай са многостранни и са много важни за САЩ, допълни Полсън.

Хенри Полсън е бивш шеф на "Голдмън Сакс", като е работил на този пост над осем години.

За самата компания "Голдмън Сакс" се смята, че е една от най-силните финансови играчи на Уол Стрийт и че от нея са тръгнали много от висшите чиновници във Вашингтон.