Полският премиер Доналд Туск заяви във вторник, че не може да изключи разширяването на националната забрана за внос на украинско зърно към други продукти, ако Европейският съюз не предприеме действия, за да защити пазарите на блока, цитира думите му Ройтерс.

Туск заяви това по време на посещение в Прага, докато хиляди полски фермери излязоха по улиците на Варшава, ескалирайки протест срещу вноса на храни от Украйна и зелените правила на ЕС.

Земеделските стопани в цяла Европа протестират от седмици срещу ограниченията, наложени им от разпоредбите на ЕС за "Зелената сделка", имащи за цел да се справят с изменението на климата, както и нарастващите разходи и, според тях, нелоялна конкуренция от страни извън ЕС, особено Украйна.

Миналата година Полша удължи забраната за внос на украинско зърно.

Варшава се извини за разсипаното зърно на Украйна

Варшава се извини за разсипаното зърно на Украйна

Протестиращи фермери разсипаха украинско зърно на полска територия

"Ние говорим за това с украинската страна - че ще бъде необходимо да се разшири ембаргото за други продукти, ако Европейският съюз не намери по-ефективни начини да защити европейския и полския пазар", каза Туск във вторник.

По-рано през деня Туск каза, че ЕС трябва да реши проблемите, създадени от решението му да отвори границите си за внос на украински хранителни продукти, след като Русия нахлу в съседката му в началото на 2022 г.

Той добави, че Полша е готова да съфинансира покупките на полски, европейски и украински храни и селскостопански продукти, които да бъдат изпратени като хуманитарна помощ на засегнатите от глад страни и че "Европа със сигурност трябва да намери средства за това".

По същото време фермерите се събраха в центъра на Варшава, преди да тръгнат към парламента и след това към офиса на Туск. Служител на кметството, цитиран от държавната информационна агенция PAP, посочи броя на протестиращите - около 10 000.

ЕК оставя безмитния режим за Украйна, но с мерки за фермерите

ЕК оставя безмитния режим за Украйна, но с мерки за фермерите

За най-чувствителните продукти е предвиден така нареченият механизъм за спешно спиране