Поръчките в германската индустрия неочаквано намаляха през май, отбелязвайки пети пореден месец на спад, което подсилва знаците, че производственият сектор на най-голямата икономика в Европа няма да се възстанови в следващите месеци. Според данни на федералната статистическа служба, поръчките са намалели с 1.6% спрямо предходния месец на сезонно и календарно коригирана база, докато анализаторите, анкетирани от "Ройтерс", очакваха увеличение от 0.5%.

Изключвайки поръчките за големи мащабни проекти, новите поръчки са спаднали с 2.2% през май в сравнение с предходния месец. Сравнението за тримесечието показа, че поръчките от март до май са с 6.2% по-малки спрямо предходните три месеца, отчасти поради големите поръчки.

"Низходящата тенденция все още е в пълен ход," каза Александър Крюгер, главен икономист в Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank. Данните за PMI (Purchasing Managers' Index) за производството през юни показаха продължаващ спад в сектора, който представлява около една пета от германската икономика, докато последният индекс на бизнесклимата показа, че производителите са скептични относно предстоящите месеци.

Непрекъснатият спад в поръчките, съчетан с влошаване на бизнес очакванията, сочи към приглушена индустриална икономика през следващите месеци, заяви германското министерство на икономиката. "Новите поръчки вероятно ще се стабилизират само ако глобалната търговия продължи да се възстановява и търсенето на индустриални продукти постепенно се увеличава," добавиха от министерството.

Германия е най-голямата икономика в Европа и състоянието на нейния индустриален сектор има значително въздействие върху цялостната икономическа ситуация в Европа. Спадът в поръчките означава намалено производство, което може да доведе до по-ниска заетост и намалени доходи за работниците, а това от своя страна може да повлияе на потреблението и инвестициите.

Освен това, ако германските производители срещат затруднения, това може да се отрази негативно на веригите на доставка и на други страни в ЕС, които разчитат на германски компоненти и продукти. Според главния икономист на VP Bank, Томас Гицел, ситуацията в глобалната индустрия, например в САЩ и Китай, също е трудна и няма признаци за значително подобрение в краткосрочен план. Това подсказва, че германският растеж няма да набере скорост, което ще се отрази на цялата европейска икономика.

Отлагането на възстановяването на индустриалния сектор в Германия може да затрудни усилията на Европейския съюз за стабилизиране на икономиката след пандемията, което прави този въпрос от критично значение за икономическата стабилност на региона.

Германия може да премести търговския си фокус от Китай към САЩ

Германия може да премести търговския си фокус от Китай към САЩ

Германският вицепремиер Роберт Хабек ще посети Китай