Заради по-големия дълг и по-бавния 10-годишен ръст в сравнение с Гърция, най-бедната западноевропейска държава Португалия е наказана от инвеститорите след като кризата с националния дълг се разпространява, съобщи europe.bg

Този месец рисковата премия на португалските облигации достигна размер повече от два пъти от средния за миналата година. Португалските суапове за кредитно неизпълнение показват, че инвеститори нареждат дълга на страната като осмия по риск в света, по-лош от този на Ливан и Гватемала.

„Не пренебрегваме факта, че особеното положение на Гърция може да доведе до рискове от „заразяване" и ние усещаме това", съобщи пред репортери министърът на финансите на Португалия Фернандо Тейшейра дос Сантош в Лисабон.

В понеделник гръцките облигации паднаха, а печалбите се задържаха на ниво близко до най-високото от 1998 г. насам, заради спекулациите кога ЕС ще предостави финансовия пакет за Гърция.

Министър-председателят на Португалия Жозе Сократиш се опита да убеди инвеститорите, че страната му ще избегне съдбата на Гърция, намираща се в затруднено положение заради икономика, която расте с по-малко от средния годишен 1% за едно десетилетие и е зависима от туризма и производството на корк и целулоза.

Рискът за Португалия е, че инвеститорите, които се опитват да защитят своите инвестиции от разгром подобен на гръцкия временно ще ги вложат в малки европейски страни, например като Португалия. След като това се случи, нарастването на доходността на държавните облигации би могло да постави Португалия в същата влошаваща се ситуация, от която Гърция се опитва да избяга.

Португалия планира да събере 25 млрд. евро през тази година, което се равнява на 15% от БВП. Липсата на спестявания в страната се крие в зависимостта на португалското правителство от чуждестранни инвеститори за финансиране на дефицита и в уязвимостта на облигациите от промените на сентимента. От 15 до 17 процента на неизплатения държавен дълг се държи от португалските инвеститори.

Повишаването на цените на заемите може да принуди Португалия и Гърция да преструктурират дълга си, заяви Стюарт Томсън, който помага за надзора на 100 000 милиарда щатски долара в „Асет Мениджмънт" в Глазгоу, Шотландия.

Португалия има най-ниската производителност в европейския регион, според статистическата служба на ЕС Евростат.